Gemeente Zaanstad

Zaanstad/Haarlem, 30 oktober 2001 pag. 1/2

Opening tentoonstelling Les Intérieurs du Monde in Zaanstad en Haarlem

De officiële opening van de tentoonstelling Les Intérieurs du Monde vindt plaats op vrijdag 2 november 2001 in Zaanstad en Haarlem. Om 11.00 uur opent de Zaanse wethouder van cultuur, Judith Schouten-Burger, de tentoonstelling in het Zaans Museum. Louis Pirenne, waarnemend hoofd van de afdeling cultuur van de gemeente Haarlem, opent de tentoonstelling om 16.00 uur in het Spaarnestad Fotoarchief.

Het interieur als weerslag van een maatschappij en haar bewoners vormde het uitgangspunt van het internationale fotografieproject Les Intérieurs du Monde. Van 3 november 2001 tot en met 20 januari 2002 tonen het Zaans Museum in Zaanstad en het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem de resultaten van deze kwalitatief hoogwaardige fotografieopdracht aan 14 fotografen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Turkije en Zimbabwe. Een bijzonder initiatief van de gemeenten Zaanstad en Haarlem, mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. De foto's zijn te zien in deze twee steden en in hun zustersteden Zwickau, Osna-brück (Duitsland), Kaman (Turkije), Angers (Frankrijk) en Mutare (Zimbabwe).

Voor de uitvoering van het project werd iedere fotograaf, voor zover passend bij de eigen werk-wijze, gelieerd aan een stad. Hier werd gezocht naar geschikte interieurs, die vervolgens naar eigen inzicht gefotografeerd werden. In Nederland fotografeerden Henze Boekhout, Bertien van Manen, Leo Divendal en Ellen Kooi. In Frankrijk kregen Jean-Louis Garnell en Florence Paradeis de opdracht. Nikolaus Geyer, Eva Leitolf, Franz Wamhof en Andre Zelck werkten in Duitsland. Ebru Özseçen en het duo Aydan Murtezaoglu/Bülent ªangar fotografeerden in Turkije, Andrew Curling en Bester Ndoro in Zimbabwe.

Dat het thema 'het interieur' zeer breed kan worden opgevat, vormde geen belemmering voor de opdracht. Integendeel, juist de diversiteit in de persoonlijke uitwerking door de fotografen heeft een boeiend resultaat voortgebracht, te zien in de tentoonstellingen en de gelijknamige catalogus. Sommige fotografen zijn heel direct en registrerend aan de slag gegaan en legden de interieurs in overzichtsbeelden of juist in details vast . Anderen hebben een meer conceptuele aanpak verko-zen, met foto's waarin alleen subtiele verwijzingen het verband met het thema verraden. Soms is de aanwezigheid van mensen opvallend, in andere interieurs vormen alleen de spullen een afdruk van menselijke activiteit. De verschillende artistieke visies vormen in de uitwerking een samen-hangend geheel.

pag. 2/2

Ondanks de verschillen in aanpak hebben al deze foto's een documentaire waarde. De beelden zeg-gen iets over de bewoner en over de cultuur en maatschappij waarin deze leeft: rijkdom en armoe-de, orde en wanorde, of herkenbaarheid en vervreemding. Daarmee vertelt het ook meteen iets over onszelf en de omgeving waaraan wij gewend zijn. Maar ook op fotografisch gebied kan de be-zoeker zijn of haar verwachtingspatronen onder de loep nemen. Want, zoals blijkt uit deze verras-sende tentoonstelling, de vraag wat een interieur is en hoe dat idee het beste in beeld gebracht kan worden, kan op minimaal 14 verschillende manieren beantwoord worden.

De expositie Les Intérieurs du Monde in Zaanstad en Haarlem is te bezoeken van: zaterdag 3 november 2001 tot en met zondag 20 januari 2002.

Zaanstad, Zaans Museum
Adres: Schansend 7 in Zaandam (naast de Zaanse Schans). Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur. Informatie: Fokelien Renckens (075) 616 28 62.

Haarlem, Spaarnestad Fotoarchief
Adres: Groot Heiligland 47 in Haarlem.
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 12.00 - 17.00 uur en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Informatie: Tamara Sterman, tel. (023) 518 51 59.

Voor de redactie
· De speciale persvoorbezichtiging is in Zaanstad en Haarlem op woensdag 30 oktober en donderdag 1 november tijdens de openingsuren (zie hierboven). In verband met het bezoek van Maxima en Willen Alexander op 1 november aan de Zaanse Schans, is de voorbezichtiging in het Zaans Museum op die dag vanaf 14.30 uur. · Een cd-rom met foto's is op te vragen bij Tamara Sterman van Fotoarchief Spaarnestad, telefoon (023) 518 51 59. Voor informatie over het project kunt u contact opnemen met projectleider Marlies Romeijnders van de gemeente Zaanstad, telefoon (075) 655 23 58.