Persbericht

Amsterdam, 28 oktober 2001

Stichting Robin presenteert beeldtelefoonzuil

Vrijdag 2 november 2001 vindt de presentatie plaats van de door Stichting Robin ontwikkelde beeldtelefoonzuil in het Cobra Museum te Amstelveen. De beeldtelefoonzuil is ontwikkeld om de communicatie rond ernstig zieke kinderen te verbeteren. Stichting Robin is een particulier initiatief en wordt financieel gesteund door Stichting Centraal Fonds Reserves Voormalige Vrijwillige Ziekenfondsverzekeringen (RVVZ) en Stichting VSB Fonds.

Achtergrond

Stichting Robin is opgericht in oktober 1999, als het vervolg op de werkgroep Robin in het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit Amsterdam. Deze werkgroep heeft de psychosociale problematiek rond ernstig zieke kinderen, die vaak en/of langdurig zijn opgenomen in het ziekenhuis, bestudeerd. Deze problemen ontstaan o.a. op het vlak van de communicatie binnen het gezin en de directe sociale omgeving.

Doelstelling

Stichting Robin heeft als doel het verbeteren van de communicatie rond kinderen die vaak en/of langdurig zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Om deze communicatie te verbeteren is er een beeldtelefoon uitgetest. De resultaten van de test waren positief op een aantal technische en praktische punten na, namelijk de beeldkwaliteit, het niet synchroon lopen van beeld en geluid, het aansluiten van de verschillende apparaten en de ruimte die de opstelling inneemt in een ziekenhuiskamer.

Communicatiezuil

Om deze nadelen weg te nemen is er een beeldtelefoonzuil ontwikkeld. Deze zuil biedt een betere beeldspraakverbinding, is klein, wendbaar en eenvoudig in het gebruik.

In het voorjaar van 2002 zal de ontwikkeling van de e-mailfunctie gereed zijn en de beeldtelefoonzuil kan dan met recht een communicatiezuil genoemd worden. Door deze e-mailfunctie wordt er een extra communicatiemiddel toegevoegd, die op dit moment een grote toevlucht neemt in de maatschappij.

Deze functie kan ook gebruikt worden om de kinderen vanuit de eigen school te ondersteunen bij het schoolwerk en regelmatig contact te onderhouden met de klasgenootjes. Het ontwikkelen van een emailsysteem voor de communicatiezuil is gestart in september 2001.

Corneille

De connectie tussen Stichting Robin en het Cobra Museum ligt in het feit dat Corneille een unieke beschildering heeft gemaakt voor het prototype van de beeldtelefoonzuil. De intentie van Stichting Robin is om verschillende kunstenaars zuilen te laten beschilderen zodat er vrolijke zuilen naast het ziekenhuisbed komen te staan.

Financiering

Om de doelstelling van de stichting te kunnen bereiken, is er geld nodig. We maken onderscheid tussen de financiering van de stichting, het ontwikkelen van nieuwe communicatiemiddelen en -systemen en het schenken van communicatiezuilen aan ziekenhuizen.

Om de communicatiezuilen te kunnen schenken aan de ziekenhuizen benaderen wij bedrijven voor het sponsoren van de zuilen. In ruil hiervoor biedt de stichting naamsvermelding op de zuil en publiciteit. Per bed zijn er voor de beeldspraakcommunicatie minimaal twee zuilen nodig.

Samenwerking

Stichting Robin werkt samen met de @webschool. De @webschool is een virtuele leer- en communicatieomgeving ontwikkeld in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. De communicatiezuil zal in de toekomst gebruikt kunnen worden als werkstation voor de @webschool (voor meer informatie zie www.webschool.nl).

Met dank aan

De volgende bedrijven hebben het mede mogelijk gemaakt om de beeldtelefoonzuil in een korte tijd te ontwikkelen: Cybervisie bv, Betronics Design bv, Tuynman bv en Archetect bv io.


---
Stichting Robin Herengracht 328 Postbus 75125 1070 AC Amsterdam tel. 020-442 16 16 mob 06-16 438 404 fax 020-6443962 stichtingrobin@hotmail.com www.stichtingrobin.nl