Erasmus Universiteit Rotterdam

2 november 2001

Turkse islam vernederlandst

Als gevolg van de migratie en de interactie met de Nederlandse samenleving, is de Turkse islam in Nederland aan het veranderen. De op Turkije gerichte oriëntatie maakt plaats voor een oriëntatie op de Nederlandse samenleving. Het streven is gericht op integratie en belangenbehartiging van Turken in de Nederlandse samenleving. Dit brengt met zich mee dat de ideologie zich min of meer onafhankelijk van de Turkse politieke situatie ontwikkelt. De bestuurders van Turkse islamitische organisaties in Nederland functioneren niet langer als verlengstukken van de Turkse politiek, maar zijn zich steeds bewust van hun positie als vertegenwoordigers van een minderheidsgroep. Cultureel antropoloog Kadir Canatan, zelf afkomstig uit de Turkse gemeenschap, toont dit aan de hand van uitgebreid veldwerk aan in zijn proefschrift Turkse islam. Perspectieven op organisatievorming en leiderschap. Hij promoveert op vrijdag 2 november 2001 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De Turkse islam in Nederland kent een grote diversiteit en wordt vertegenwoordigd door een groot aantal groepen en hun organisaties. Oorspronkelijk werden deze organisaties opgezet door de zogenoemde gastarbeiders, de eerste generatie migranten die in de jaren zestig van de twintigste eeuw naar Nederland werd gehaald om het tekort aan laagopgeleiden op de arbeidsmarkt aan te vullen. De organisaties die vooral in de jaren zeventig en begin jaren tachtig gericht waren op het land van herkomst, maakten in de afgelopen periode steeds plaats voor de organisaties die georiënteerd zijn op de Nederlandse samenleving. Naast belangstelling voor de sociaal-culturele activiteiten ontstond ook interesse voor de maatschappelijke vraagstukken.

Deze verschuiving in de oriëntatie van de Turks-islamitische organisaties heeft te maken met de opkomst van de tweede generatie in de verenigingsbesturen. Om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de jongere achterban en de maatschappelijke omgeving, haalden de eerste generatie leiders in het midden van de jaren tachtig jongeren in hun bestuursgelederen, met als gevolg ingrijpende veranderingen in de organisaties. Het profiel van de nieuwe leiders verschilt nogal van dat van de oude garde. De tweede generatie kent de Nederlandse taal en cultuur beter, kan makkelijk communiceren met de omgeving en is meer geïnteresseerd in de maatschappelijke en politieke vraagstukken in Nederland dan van die in Turkije.

De institutionalisering van de islam in Nederland omvat naast de vorming van organisaties, tevens het geven van (een nieuwe) invulling aan normen, waarden en betekenissen van de islam in de context van de Nederlandse samenleving. Dit is geen geruisloos verlopend proces, integendeel. De leiders van islamitische organisaties laten zich bepalen door de maatschappelijke verhoudingen en de culturele tradities uit het land van herkomst enerzijds. En dienen zich anderzijds op de hoogte te stellen van de maatschappelijke verhoudingen en politieke tradities in de Nederlandse context. Zij moeten dus zowel rekening houden met de verwachtingen van hun achterban en tegelijkertijd met de vereisten van de Nederlandse samenleving en haar instituties. Omdat zulke verwachtingen en vereisten niet altijd overeenkomen, en soms zelfs tegenstrijdig zijn, functioneren de voormannen van de Turks-islamitische organisaties in een zeker spanningsveld.

In dit spanningsveld zijn de jonge leiders, die de belangen van hun generatie vertegenwoordigen, gevoelig voor de Nederlandse situatie. De voormannen van de eerste generatie daarentegen handhaven de traditionele structuur en opvattingen, en houden veranderingen als onwenselijk tegen. De opkomst van de nieuwe leiders en de invloed van de Nederlandse samenleving blijken echter niet te stuiten.

Promotoren: prof.dr. A.C. Zijderveld, Algemene Sociologie en prof.dr. J. Veenman, Economische Sociologie, in het bijzonder arbeidsmarktvraagstukken.

Noot voor de pers
Promotie: vrijdag 2 november 2001, 13.30 uur
Plaats: Woudestein, Senaatszaal
Info: bij de promovendus, tel (010) 218 0952
e-mail k.canatan@chello.nl