Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


01/11/01 Bezoek Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta aan Noord-Holland

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen donderdag 1 november 2001een bezoek aan de provincie Noord-Holland. Het is het dertiende in de reeks kennismakingsbezoeken die het paar dit najaar aflegt aan de provincies en de vier grote steden. De Prins en zijn verloofde worden in Haarlem in het Provinciehuis verwelkomd door de Commissaris van de Koningin. Daarna wordt het paar door de burgemeester ontvangen in het Stadhuis, waar een ontmoeting plaatsvindt met de Jongerenraad en een presentatie van de Toneelschuur wordt bekeken. In de Noordersluis bij IJmuiden woont het paar op de ferry Queen of Scandinavia een deel bij van de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Noordzeekanaal. Na een vaartocht over het Noordzeekanaal bezoekt het paar de Zaanse Schans. In het Zaans Museum wordt gesproken met het Buitenlands Vrouwenoverleg in Zaanstad. Het bezoek eindigt in Alkmaar, met een boottocht en een rit per open rijtuig door de oude stad.

De Prins en mevrouw Zorreguieta worden om 9.30 uur in het Provinciehuis ontvangen door de Commissaris van de Koningin, prof.dr. J.A. van Kemenade. De Commissaris zal kort iets vertellen over de ontwikkelingen in zijn provincie. Om 9.50 uur maakt het paar per klassieke Fiat een rit naar de Grote Markt, waar zij om 10.05 uur in het Stadhuis worden ontvangen door de burgemeester, mr. J.J.H. Pop. Zij wonen er een bijeenkomst bij van de Haarlemse Jongerenraad, het adviesorgaan van jongeren aan de gemeente. Daarna wordt aan het paar een uiteenzetting gegeven over de Toneelschuur, een van de pioniers van het vlakkevloertheater in Nederland. De publieke belangstelling is zo groot dat de bestaande behuizing te klein is geworden. De internationaal vermaarde Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte heeft een schetsplan voor een nieuw huis voor de Toneelschuurgemaakt.

Na een zangmanifestatie op de Grote Markt, onder leiding van Leny van Schaik, vertrekt het paar om 10.45 uur per Koninklijke bus naar de Zuidersluis in IJmuiden. Na verwelkoming door de burgemeester van Velsen, mr. A.Ph. Hertog, onthult de Prins een gedenkplaat ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Noordzeekanaal. Aansluitend wonen de Prins en zijn verloofde in de ferry Queen of Scandinavia een deel bij van de viering in aanwezigheid van de minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw T. Netelenbos. Vervolgens wordt om 11.50 uur per draagvleugelboot een vaartocht over het kanaal gemaakt naar Buitenhuizen. Van daar wordt per Koninklijke bus via Westzaan naar de Zaanse Schans gereden.

In restaurant De Hoop op dSwarte Walvis vertelt de burgemeester van Zaanstad, dr. R.L. Vreeman, om 12.30 uur over de industriële ontwikkeling in zijn gemeente, het oudste industriegebied van Europa. Na een een rondwandeling over de Zaanse Schans, om 13.00 uur, heeft het paar om 13.15 uur in het Zaans Museum een ontmoeting met het buitenlands vrouwenoverleg BVO in Zaanstad.

Om 13.35 uur wordt via het werelderfgoed De Beemster en het cultuur-historisch waardevolle Graft-De Rijp per Koninklijke bus naar Alkmaar gereden. Daar arriveert het paar om 14.35 uur bij de Accijnstoren. Na begroeting door de burgemeester, mevrouw M. van Rossen, volgt een korte boottocht via Luttik Oudorp naar het Waaggebouw. Na een bezoek aan de kaasmarkt gaat het paar per open rijtuig naar het gemeentehuis, waar het bezoek wordt afgesloten.