Universiteit van Amsterdam


Nationaal verstedelijkingsbeleid weinig effectief

Gepubliceerd op donderdag 1 november 2001

Het nationale verstedelijkingsbeleid van de Nederlandse overheid is in de afgelopen decennia niet erg succesvol geweest. De grote ambities die in de nationale notas over de ruimtelijke ordening naar voren komen, zijn uiteindelijk maar in zeer beperkte mate in daden omgezet. Dit concludeert Marco Bontje in een onderzoek naar de invloed van het Nederlandse ruimtelijk overheidsbeleid, in het bijzonder het nationale verstedelijkingsbeleid. Het toekomstige verstedelijkingsbeleid speelt een grote rol in de actuele discussie rond de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en de herziening van de Wet Ruimtelijke Ordening. Bontje promoveert met zijn onderzoek The challenge of planned urbanisation op 30 oktober aan de Universiteit van Amsterdam.

Bontje onderzocht in hoeverre het nationale ruimtelijke beleid van de Nederlandse overheid invloed heeft gehad op de ruimtelijke ontwikkelingen in de afgelopen decennia. De nadruk ligt hierbij op het nationale verstedelijkingsbeleid: de maatregelen van de nationale overheid om de spreiding van bevolking en activiteiten te beïnvloeden. Uit een vergelijking van de kerndoelstellingen van het nationale verstedelijkingsbeleid vanaf de Tweede Nota Ruimtelijke Ordening (1966) met de daadwerkelijke ontwikkeling van bevolkingsspreiding en dagelijkse mobiliteit blijkt dat die doelstellingen slechts in zeer beperkte mate gehaald zijn. Zo werd via het groeikernenbeleid in de jaren 1970 en 1980 weliswaar de ontwikkeling van voorsteden weliswaar enigszins in goede banen geleid, maar dit beleid droeg onbedoeld ook bij aan een toenemende verstopping van verkeerswegen rond de grote steden. Het compacte-stadbeleid dreigt nog minder succesvol te worden, omdat het aantal woningen dat op de VINEX-locaties gerealiseerd wordt, veel lager ligt dan de streefcijfers. Ook sluit het beleid onvoldoende aan op de woonwensen van toekomstige bewoners.

Volgens Bontje wijkt de ontwikkeling van de Nederlandse bevolkingsspreiding nauwelijks af van die in de ons omringende landen. Casestudies in Noord-Engeland, Zwitserland en West-Zweden wekken de indruk dat verschillen in het nationale planningssysteem en de ambities weinig invloed hebben op de bevolkingsspreiding. De verstedelijking van Nederland en de rest van Noordwest-Europa is vooral het gevolg van diverse economische en maatschappelijke trends, waarop de overheid via haar ruimtelijke beleid niet of nauwelijks vat heeft kunnen krijgen. Dit roept de vraag op in hoeverre het mogelijk en zinvol is om een nationaal verstedelijkingsbeleid te voeren en op welke manier dit vormgegeven zou moeten worden. Bontje besteedt in zijn proefschrift ook aandacht aan de succeskansen van het voorgenomen verstedelijkingsbeleid in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening.

Het proefschrift The challenge of planned urbanisation (ISBN-nr. 90-5170-556-5) (f42,50) is te bestellen bij het Amsterdam study centre for the Metropolitan Environment (AME) van de UvA: tel. 020-5254062, e-mail ame@frw.uva.nl, of via Rozenberg Publishers: tel. 020-625 54 29, e-mail info@rozenbergps.com. Bron: UvA Persvoorlichting