---

Ministerie van Defensie



---

AWACS Tinker AFB

Nederlands AWACS-personeel bewaakt oostkust VS

01-11-2001

De vijf E-3A AWACS-vliegtuigen van de NAVO die sinds begin oktober vanaf de vliegbasis Tinker in Oklahoma helpen bij het bewaken van het Amerikaanse luchtruim, houden vooral de oostkust van de Verenigde Staten in de gaten. Het gaat om patrouillevluchten van tien tot vijftien uur waarbij bekeken wordt of het vliegverkeer in het toegewezen gebied geautoriseerd is daar te vliegen. Bij het ongeveer 180 mannen en vrouwen tellende detachement van de NAVO-eenheid zijn ook zo'n twintig Nederlandse luchtmachtmilitairen en Nederlandse NAVO-burgermedewerkers ingedeeld.

De NAVO noemt de bijdrage van haar AWACS-vliegtuigen aan de Amerikaanse luchtverdediging operatie "Eagle Assist". Door de inzet van de vijf toestellen kan de Amerikaanse luchtmacht haar AWACS-toestellen elders in de wereld inzetten. Volgens woordvoerder Johan (achternamen worden uit veiligheidsoogpunt niet genoemd) verschillen de werkzaamheden in de Verenigde Staten op zich weinig van die in Europa. "Alleen het idee erachter is anders, 11 september heeft veel veranderd. De bemanningsleden moeten nu rekening houden met een 'vijand' die niet zichtbaar of herkenbaar is. Daardoor is de verantwoordelijkheid van de AWACS-bemanningen nòg groter en is iedereen alert. Het gaat er bij voorbeeld niet alleen om te onderzoeken of een vliegtuig ergens mag vliegen, maar ook om te zien of er tijdens de vlucht plotseling wijzigingen in de vliegroutes optreden."

De missies duren tien tot vijftien uur. Johan: "Aan voorbereiding en vluchtanalyse komt daar nog eens drie uur bij, zodat het lange dagen zijn voor de vliegtuigbemanningen." Het grondpersoneel werkt twaalf-uursdiensten in een schema van vijf diensten werken, twee dagen vrij. De militairen onder de Nederlanders werken zowel in de lucht als op de grond. Bij de Nederlandse burgermedewerkers gaat het om technisch specialisten, software deskundigen alsmede verbindings- en onderhoudspersoneel.

Na de aankomst op Tinker Air Force Base op 9 oktober en een inwerkprogramma, werden 15 oktober de eerste operationele missies gevlogen. Johan is te spreken over de wijze waarop het NAVO-personeel is ondergebracht. "De meesten hebben een eigen onderkomen, dus een kamer of soms ook een appartement. Anderen moeten een woonkamer en sanitair delen, maar hebben wel een eigen slaapkamer. Het personeel van de Amerikaanse luchtmacht wat gebruik maakte van deze faciliteiten is elders ondergebracht." Op Tinker Air Force Base heeft de NAVO de beschikking over een eigen kantoorgebouw. "Bij aankomst was dit vrijwel leeg. Binnen vier dagen hebben we hier allerlei voorzieningen aangebracht. Dit was mogelijk dank zij de steun van onze eigen thuisbasis Geilenkirchen in Duitsland en onze Amerikaanse gastheren." (foto: NAVO)