FNV

FNV bezorgd over ontwikkeling economie: gedifferentieerde loon

De FNV gaat, daar waar het om de lonen gaat, de bonden voorstellen de 'remweg in te zetten'. De maximale looneis van Nederlands grootste vakcentrale blijft, in afwachting van de definitieve vaststelling op 19 november, vooralsnog 4%. De FNV benadrukt echter dat dit de CAO-onderhandelaars de mogelijkheid biedt voor een zogeheten 'gedifferentieerde' aanpak: in sectoren waar het goed gaat, laten FNV-bonden geen ruimte zitten. Waar het economisch minder gaat - al of niet veroorzaakt door een verslechterde concurrentiepositie of de 11 september-gebeurtenissen - komt een lagere inzet.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal verwacht door die strategie het komend jaar macro-economisch een gemiddeld lagere loonuitkomst dan dit jaar.

Dat is de voorlopige reactie van de FNV op de vandaag bekend geworden CPB-cijfers over de stand van zaken in de Nederlandse economie. Die cijfers, met een voorspelde economische groei van 1,5%, zijn voor de FNV wel reden tot zorg, maar niet voor paniek. Bovendien wijken de nieuwe voorspellingen in positieve zin af van een ''vingeroefening van minister Vermeend'' waarin een groei van 1,1% werd voorspeld.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal: ''Onze inzet is nog altijd volstrekt verantwoord. We halen werkgevers echt niet het vel over de oren. Waar er een probleem is, zal dat aan de inzet en uitkomst van de CAO-onderhandelingen te merken zijn. Maar daar waar het goed gaat - neem bijvoorbeeld de bouw of waar nog marktconformiteit moet worden gerealiseerd zoals in delen van de collectieve sector - is 4% heel verantwoord.''

De werkgevers kunnen zelf ook bijdragen aan een verantwoorde loonontwikkeling door de opvallende stijging van het zogeheten variabele incidentele loon te matigen. In 2000 (3,2%) oversteeg dit zelfs de via CAO-onderhandelingen overeengekomen initiële loonstijging (2,9%). De verwachting is dat die trend in 2001 zich sterker zal doorzetten. 'Variabel incidenteel' betreft extraatjes in de vorm van eenmalige toeslagen, winstdeling, optieregelingen enz.

Door ruimte te laten zitten zou de vakbeweging die ontwikkeling van 'variabel incidenteel' alleen maar stimuleren. Lodewijk de Waal: ''Als het om de portemonnee van onze leden gaat, kiezen wij toch vooral voor zekerheid, zeker gezien de relatief hoge inflatie. Het argument van de werkgevers was altijd dat het voordeel van variabel loon is dat het kan 'meeademen' met de economie. Dat zal dan nu ook moeten gebeuren''.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020-5816556 of 06-22971859


01 nov 01 15:03