VNO-NCW

VNO-NCW: snel ander beleid nodig

Nieuwe cijfers CPB
VNO-NCW: snel ander beleid nodig

Den Haag, 1 november 2001 - De nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau geven alle aanleiding tot bijstelling van het beleid van kabinet en sociale partners. Ze bevestigen de noodzaak om de lonen fors te matigen en de werkgeverslasten aanzienlijk te verlagen. De nieuwe cijfers bevestigen de signalen die VNO-NCW van de leden krijgt. Het beeld dat naar voren komt is somber en zorgwekkend, terwijl er volgens het Planbureau bovendien een serieus risico is dat de feitelijke ontwikkeling nog ongunstiger zal zijn.

De rekening voor de economische verslechtering komt eenzijdig bij de ondernemingen terecht. De koopkracht blijft in het beeld van het Planbureau intact en de overheidsuitgaven blijven ongemoeid. In de marktsector zakt de economische groei weg tot minder dan 1 procent. De winstgevendheid verslechtert verder, terwijl het Planbureau al loonmatiging veronderstelt. Het Planbureau gaat uit van een contractloonstijging voor nieuw af te sluiten CAO's van 2,5 à 3 procent. Desalniettemin verslechtert de AIQ, de graadmeter voor de winstgevendheid, tot ruim boven 85 procent. Dat is vier punten meer dan in 1998. Dalende winstgevend tast investeringen, en op termijn werkgelegenheid aan. De rekening, in de vorm van oplopende werkloosheid, moet nog in de cijfers zichtbaar worden. Het jarenlang door Nederland genoten loonkostenvoordeel is inmiddels verdampt.

Gezien dit beeld is het onverantwoord om vast te houden aan looneisen in de orde van 4 procent. VNO-NCW wil de komende weken tot aan het Najaarsoverleg benutten om met sociale partners een verstandige koers uit te stippelen.

VNO-NCW wil in het overleg afspreken dat óók het kabinet een adequate remweg naar lagere arbeidskosten ondersteunt, door de werkgeverspremies niet wéér hoger vast te stellen dan noodzakelijk. De reserves van de sociale fondsen puilen uit. Het geld kan beter worden gebruikt om werkloosheid te voorkomen door de arbeidskosten te verlagen, dan er toekomstige werkloosheid uit te betalen. Het vliegwiel draait nu de verkeerde kant op, met desastreuze gevolgen.


01/16.300/Br







01 nov 01 15:06