Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

1 november 2001, nr. 073

Wageningse studenten kunnen nu 24 uur per dag studeren

Ruim 4000 Wageningse studentenkamers via glasvezel aangesloten op universiteitsnetwerk

Voor Wageningse studenten breekt het tijdperk van thuis digitaal studeren aan. In november zijn meer dan 4000 wooneenheden van de Wageningse studentenhuisvester SSHW via een glasvezelkabel aangesloten op het computernetwerk van Wageningen Universiteit. Hiermee krijgt 70% van de Wageningse studentenpopulatie toegang tot alle computerfaciliteiten van de universiteit en daarmee een supersnelle internetverbinding: zo'n 2000 keer zo snel als de gemiddelde modemverbinding. Bijzonder aan het Wageningse project is dat er geen sprake is van een traditionele campusomgeving, maar dat alle wooneenheden verspreid liggen over de stad. Terwijl andere universiteitssteden plannen ontwikkelen voor vergelijkbare projecten is de 24-uurs-Universiteit voor Wageningse studenten nu reeds realiteit. Op dinsdagmiddag 6 november verzorgen prof.dr.ir. Bert Speelman (rector magnificus Wageningen Universiteit) en ir. Pierre Duyx (directeur SSHW) de feestelijke opening van het nieuwe netwerk tijdens een bijeenkomst in de teleconferentiezaal van de universiteit. Tijdens deze bijeenkomst wordt de nieuwe naam van het netwerk bekendgemaakt, verzorgt Erik van der Meijden (algemeen directeur Compaq Computers Benelux) een lezing over digitaal studeren in de 21ste eeuw en kunnen alle aanwezigen (en iedereen die thuis over een breedband internetverbinding beschikt) een virtuele rondreis maken over het netwerk.

Onderwijsnet
De aanleg van de benodigde infrastructuur, de glasvezelkabel vanaf het Wageningse netwerk naar de verschillende studentenflats (`sterflats') en andere wooncomplexen van de SSHW, is verzorgd door KPN. Aansluiting op het glasvezelnetwerk van Wageningen Universiteit, met zijn verbindingen naar SurfNet en Internet, biedt studenten onder meer gelegenheid om supersnel gebruik te maken van de universitaire computerfaciliteiten en met ongekend hoge snelheid te surfen over het web. Met het oog hierop is ook de universitaire dienstverlening aan de studenten in een geheel nieuw jasje gestoken.
Op het zogenaamde Onderwijsnet is nu dag en nacht vrijwel alle informatie beschikbaar die een student nodig heeft om te kunnen studeren. De studenten kunnen zich on-line inschrijven voor examens, hun cijfers ophalen, de bibliotheekcatalogus bekijken, het studieprogramma doorzoeken en het actuele rooster raadplegen. Bovendien is er voor steeds meer vakken ook een digitale versie of ondersteuning beschikbaar. Voor het groeiend aantal internationale studenten biedt het netwerk bovendien mogelijkheden om het contact met het thuisfront te onderhouden. Het project past in het beleid van de SSHW en Wageningen Universiteit om Wageningse studenten te voorzien van een moderne leer- en woonomgeving.

De SSHW en Wageningen Universiteit hebben respectievelijk zo'n 4,5 en 1 miljoen gulden in het project geinvesteerd. Huurders van SSHW betalen voor de aansluiting 22,25 gulden per maand (het goedkoopste tarief in Nederland). De eerstelijnsondersteuning naar gebruikers wordt voor een belangrijk deel verzorgd door studenten, die hiervoor een helpdesk hebben ingericht.

NOOT VOOR DE PERS
De feestelijke opening van het nieuwe Wageningse netwerk vindt plaats op dinsdag 6 november, van 15:30 tot 17:00 uur, in het Onderwijsgebouw (gebouwnummer 316), Dreijenplein 4 te Wageningen. Persvertegenwoordigers zijn van harte uitgenodigd bij deze gelegenheid aanwezig te zijn. Voor meer
informatie: Stafdirecteur Communicatie, Simon Vink, tel. 0317-482466 en Adjunct-directeur SSHW, Jan Harkema, tel. 0317-472512.

Behandeld door stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003.