Euronext Brussels

Persberichten - 01/11/2001

Solvays akkoord met BP wordt van kracht

Versteviging van Solvays positie in Speciale Polymeren gekenmerkt door hoge winstmarges

Oprichting van BP SOLVAY POLYETHYLENE joint ventures

Na de van overheidswege voorgeschreven goedkeuring door de Federal Trade Commission (FTC) van de Verenigde Staten in juli laatstleden meldt Solvay dat het zopas het definitieve fiat gekregen heeft van de verschillende nationale autoriteiten en van de Europese Commissie voor de transactie die in augustus 2001 met BP ondertekend werd. De autoriteiten die bevoegd zijn voor het toezicht op het concurrentiebeleid hebben geen enkele voorwaarde gesteld.

Het drieledige akkoord, dat vanaf 1 november 2001 in werking zal treden, met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2001, omvat :


- de overname door Solvay van de activiteit technische polymeren van BP. Door deze acquisitie zal Solvay zijn omzet in aanzienlijke mate kunnen verhogen op het gebied van hoogperformante technische polymeren en technische compounds. De totale omzet van deze snelgroeiende markt zal ongeveer 900 miljoen EUR belopen (33% van de totale omzet van de sector Kunststoffen), waardoor Solvay wereldleider zal worden in de industriële sector van de hoogwaardige kunststoffen. De gezamenlijke activiteiten zullen worden geleid door Vincenzo Morici, Directeur van Solvays SBUs Specialty Polymers en Performance Compounds. Dankzij deze transactie zal Solvay zijn geografische aanwezigheid in aanzienlijke mate kunnen uitbreiden op het gebied van Speciale Polymeren en een verruimd productenpakket aanbieden aan een nog grotere verscheidenheid van industrieën.


- het opzetten van twee joint ventures op het gebied van hoge-dichtheid polyethyleen (HD-PE), die gezamenlijk één van de belangrijkste spelers op wereldniveau zullen zijn, met een totale omzet van zowat 2 miljard EUR.

Deze joint ventures werden in Europa (50/50) en in de VS (51/49) opgericht onder de nieuwe naam BP Solvay Polyethylene. De activiteiten in Europa zullen onder leiding staan van Robin McGill (voorheen bij BP) en in de Verenigde Staten onder leiding van Foster Brown (voorheen bij Solvay). De nieuwe aldus gebundelde krachten op gebied van productie, verkoop en marketing van HD-PE zullen ervoor zorgen dat de klanten het ruimste assortiment van producten en diensten inzake HD-PE op wereldniveau aangeboden krijgen.


- het afstoten van Solvays Polypropyleen (PP)-activiteiten, een markt waar het niet tot de wereldtop behoorde (Solvay stond er op de 12de plaats, met een jaaromzet van 500 miljoen EUR).


- naast de transfer van activa ontvangt Solvay krachtens dit akkoord onder meer ook van BP een betaling in contanten van 80 miljoen EUR ter vereffening van de uitwisselingsoperatie, alsmede de garantie van een veilige en constante ethyleenvoorziening die de positie van de HD-PE-activiteit zal versterken. De akkoorden over de oprichting van de joint ventures bepalen eveneens de voorwaarden voor de uitoefening van de verkoop- en koopopties tussen beide partners op hun belangen in deze joint ventures.

Dankzij dit akkoord komt Solvay in een gunstige positie te staan om de uitdagingen inzake concurrentievermogen, leadership en groei van de eenentwintigste eeuw aan te gaan, doordat daarmee het beste van de krachten en tradities van beide partners wordt verenigd verklaarde Aloïs Michielsen, Voorzitter van de Solvay-Groep. Dankzij de versterkte positie op het gebied van Speciale Polymeren met hoge winstmarges en een sterke leiderspositie in HD-PE vermindert de Groep zijn blootstelling aan de cyclische ontwikkelingen in de petrochemische sector en verhoogt hij tevens de waarde van zijn productenportefeuille.

SOLVAY is een internationale chemische en farmaceutische groep met zetel in Brussel en actief in 50 landen met ongeveer 32.000 werknemers. In 2000 realiseerde de Groep een geconsolideerde omzet van 8,9 miljard EUR, verdeeld over zijn vier activiteitssectoren : Farmaceutische Producten, Chemie, Kunststoffen en Kunststofverwerking. Solvay staat genoteerd in de Euronext 100-index van de Europese topbedrijven. Nadere informatie op www.solvay.com.

Bron: Solvay
Provider: Euronext Brussels