Ingezonden persbericht

Persbericht Groninger Museum:
Groningen, 01-11-2001

PAUL PERRY. IMMORTALITY SUITE

Rond de thema's dood en onsterfelijkheid presenteert het Groninger Museum drie nieuwe werken van Paul Perry (1956). De tentoonstelling is van 22 december 2001 t/m 17 april 2002 te zien in het Coop Himmelb(l)au paviljoen.

Het werk van Paul Perry beweegt zich op eclectische wijze tussen kunst, wetenschap en filosofie. Een bijzonder aandachtsgebied in zijn werk is het spanningsveld tussen cultuur en natuur. Perry's projecten zijn dan ook in de eerste plaats onderzoekingen naar de fundamentele vragen over het leven als identiteit en transformatie.
Paul Perry's grootste fascinatie op dit moment is de dood. Dood en onsterfelijkheid zijn de centrale thema's van de tentoonstelling in het Groninger Museum. Om door te dringen in de onbevattelijkheid van de dood, onderging Perry door toediening van het kunstmatige middel ketamine een bijna-dood ervaring. Deze ervaring is vastgelegd op video die het Groninger Museum tijdens deze tentoonstelling presenteert.

Nuclear Garden
Het belangrijkste werk in de tentoonstelling is het werk Nuclear Garden. Dit kunstwerk is gestoeld op het idee van een Japanse tuin. Een tuin van eenvoud en orde die esthetische rust en contemplatie uitstraalt. Een belangrijk element in de tuin zijn de met zichtbaar zorg uitgekozen en geplaatste stukken rots. In één van de rotsen, onzichtbaar voor publiek, is een gat geboord waar een kleine hoeveelheid uranium in rust. Deze hoeveelheid uranium, opgedeeld in acht kleine korrels, zijn op een bepaalde wijze in koolstof gebed zodat het in feite een kleine kernreactor is. Wel is de hoeveelheid uranium veel te laag om een daadwerkelijke kernreactie te kunnen ontketenen. Dit is dan ook op geen enkele manier schadelijk of gevaarlijk voor het publiek.
Het van nature radioactieve uranium staat symbool voor het principe van oneindige energie dat de basis vormt van al het leven op aarde. Perry ziet dit kunstwerk als een soort miniatuurzon en als de tuin van Eden.

Naast Nuclear Garden en het videoverslag met de bijna-dood ervaring toont het museum een installatie met een muzikale component. Ook hier komt het thema dood aan de orde. In dit kunstwerk dat onder andere uit een mobile bestaat, is een skelet van een kleine dolfijn verwerkt.

Einde bericht.

Voor het weblogboek van Paul Perry: http://www.alamut.com