Obragas

Tilburg, 30 oktober 2001

Eerste collectieve gascontract voor bedrijven

BZW en LWV sluiten een mantelcontract met Obragas voor de levering van gas

De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) hebben een raamcontract afgesloten met Obragas Holding N.V. te Helmond over de levering van circa 50 miljoen m3 gas aan 17 bedrijven. Deze bedrijven besparen minimaal 15 procent op hun gasrekening. Het contract gaat in op 1 januari 2002 en is het eerste collectieve contract in Nederland als gevolg van de liberalisering van de gasvoorziening. Op 30 oktober is de mantelovereenkomst ondertekend door de Stichting Facility Management van de BZW en LWV en Obragas.

Bij dit project zijn de levering en het fysiek transport van het gas gesplitst. Beide elementen, die samen de kostprijs van het gas bepalen, zijn uit elkaar gehaald in verband met de liberalisering van de gasvoorziening in ons land. Bedrijven die jaarlijks tussen de één en tien miljoen m³ gas verbruiken kunnen namelijk met ingang van 1 januari 2002 zelf de leverancier van gas kiezen. De tarieven voor het landelijke gastransportnet en de gasopslag vormen onderwerp van lopende onderhandelingen tussen Gasunie en de DTe (Dienst uitvoering en Toezicht energie). BZW, LWV en Obragas hebben besloten niet te wachten op de uiteindelijke uitkomst. Ze gaan de transport- en opslagkosten via een open calculatie inzichtelijk te maken. Gekozen is voor een mantelovereenkomst waarbinnen het basistarief voor gas is vastgelegd. De transport- en opslagkosten worden via een open calculatie vastgesteld. Door collectief in te kopen zijn aanzienlijke besparingen op de transportkosten te bereiken.

Tarieven
Door de Stichting Facility Management van de BZW en LWV is namens de deelnemers onderhandeld met enkele leveranciers van gas in binnen- en buitenland. De uiteindelijke keuze is op Obragas gevallen, niet alleen vanwege het gunstige tarief maar ook en vooral vanwege de bereidheid bij Obragas om afspraken te maken over gunstige transporttarieven.

Het voordeel van de mantelovereenkomst met Obragas voor de deelnemende bedrijven is, naast het aantrekkelijke tarief, dat zij zelf geen tijdrovende onderhandelingen hoeven te voeren. Bovendien weten zij zich verzekerd van een soepele contractuele afhandeling en zijn zij op tijd klaar voor de liberalisering van de markt voor gas in 2002.

Obragas
Obragas is een energiebedrijf met ruim 186.000 klanten in de regio Oost-Brabant, en een omzet van circa 150 miljoen euro. Obragas levert gas, elektriciteit en een volledig dienstenpakket aan industriële klanten, tuinders en ook consumenten.
Door de beperkte schaalgrootte is Obragas een flexibele organisatie en kent zij een hoge graad van klanttevredenheid. Recentelijk is Obragas overgenomen door het Duitse RWE, waardoor haar flexibiliteit en kwaliteit gecombineerd kunnen worden met de kracht van een groot internationaal concern.

Elektriciteit
De BZW en de LWV sloten eerder al mantelovereenkomsten af voor twee groepen van in totaal ruim 150 bedrijven voor de levering van elektriciteit in 2002. Het gaat hierbij om een volume van in totaal zo'n 450 GWh. De deelnemende bedrijven besparen hierdoor afhankelijk van hun verbruik enkele tientallen procenten op hun energiekosten. Het eerste contract is afgesloten met Eneco/Shell Energy. Voor de tweede groep is een overeenkomst aangegaan met Essent Energie. De aanbesteding voor een derde en laatste groep is in voorbereiding. De inschrijving sluit eind oktober.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met mr. J.P. van Mourik, BZW-secretaris milieu, telefoon 013 5944380 of E.M. Princée, BZW-secretaris communicatie, telefoon 013 5944367. Contactpersoon bij Obragas is P. Sparnaaij, telefoon 0492 594917.
terug