108/2001
Gemeente Haarlem,
Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta bezoeken Haarlem op 1november

Als onderdeel van het kennismakingsbezoek aan de provincie Noord-Holland bezoeken prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta ook de provincie hoofdstad Haarlem. Na de ontvangst om 09.30 uur door de Commissaris van de Koningin, prof. dr. J. A. van Kemenade in het Provinciehuis volgt vanaf 09.50 uur een rit naar het Stadhuis aan de Grote Markt. Het paar wordt vervoerd in een Fiat uit 1909, die bij mooi weer als open voertuig kan worden gebruikt. De route is: Dreef, Houtplein, Raamvest, Wilhelminastraat, Raaks, Zijlstraat en GroteMarkt. De route is met dranghekken afgezet, zodat het publiek maximaal zicht heeft op het paar.

Feestelijk oranje ontvangst voor het Stadhuis
Burgemeester mr. J.J.H. Pop van Haarlem heet het paar welkom om 10.05 uur voor het Stadhuis en begeleidt hen naar het bordes. Voor het bordes staan de bekende Haarlemse Bloemenmeisjes opgesteld, waarvan één van hen een bloem opspeldt bij Willem-Alexander en Máxima. Na het betreden van het bordes zwaait het paar naar het publiek op de Grote Markt. Voor aankomst van het paar zijn enige duizenden oranje paraplu's gratis uitgereikt aan het publiek. De paraplu's zijn versierd met een in blauw uitgevoerd speciaal hiervoor door Joost Swarte ontworpen uniek beeldmerk.

Presentaties in de Gravenzaal
Na binnenkomst in de Gravenzaal stelt burgemeester Pop de ander leden van het college van B&W voor en houdt een toespraak. Daarna neemt het paar deel aan een vergadering van de Haarlemse Jongerenraad, met als onderwerp de mogelijkheden voor een mobiele skatebaan. Het paar is in de gelegenheid vragen te stellen en deel te nemen aan de vergadering. Daarna presenteren Joost Swarte, internationaal bekend striptekenaar en ontwerper van de nieuwbouw van de Toneelschuur, Wigbold Kruijver, acteur van toneelgezelschap "Het Volk", en FransLommerse, directeur van de Toneelschuur de nieuwbouw van dit zeer vermaarde vlakkevloertheater.

Haarlem korenstad
Na de presentaties in de Gravenzaal, volgt om ongeveer 10.30uur een zangmanifestatie onder leiding van de bekende Haarlemse dirigent LenyvanSchaik, sinds dit jaar Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij heeft een speciaal lied gecomponeerd dat ten gehore wordt gebracht door enkele van haar koren, daarbij ondersteund door het aanwezige publiek, dat alvast heeft kunnen oefenen terwijl het paar in de Gravenzaal aanwezig was. Na de zangmanifestatie neemt het paar afscheid van het publiek, waarbij door een bezorger van Haarlems Dagblad, de oudste nog bestaande krant van Europa, een speciale editie aan Willem-Alexander en Máxima wordt overhandigd. Daarna stapt het paar in de koninklijke bus en gaat rond 10.40 uur op weg naar IJmuiden.

Noot voor de media: In de bijlage is enige extra informatie over de onderdelen van het bezoek aan Haarlem opgenomen..

Geachte dames en heren,

Hierbij enige informatie betreffende de Haarlemse onderdelen van het bezoek van de Prins van Oranje en mevrouw Zorreguieta aan de provincie Noord-Holland op donderdag 1 november 2001.

1. De Haarlemse Jongerenraad

De Haarlemse Jongerenraad (HJR) is opgericht op 30 juni 1998 en is formeel het adviesorgaan van jongeren aan de gemeente. De HJR komt op voor de belangen van jongeren en vindt bijvoorbeeld dat jongeren recht hebben op een eigen plek. Steeds meer volwassenen vinden dat ook. De HJR is er voor iedereen onder de 21 jaar en probeert ervoor te zorgen dat er voldoende speelruimte is voor kinderen, maar dat jongeren niet worden vergeten.

Alle jongeren tussen 10 en 21 jaar kunnen zich aansluiten bij de HJR. Dat kan door te bellen, schrijven of e-mailen als ze een plan hebben voor de stad of voor de buurt. Ze kunnen ook mee gaan werken aan al lopende projecten. Een kerngroep van jongeren zorgt ervoor dat er elke maand een jongerenraadsvergadering wordt gehouden. Daar worden ook wethouders, gemeenteraadsleden, ambtenaren, wijkraadsleden en andere volwassenen voor uitgenodigd. De gemiddelde opkomst ligt tussen de dertig en veertig personen per vergadering.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de vergaderingen van de HJR bestrijken een breed scala. Voorbeelden hiervan zijn: veilige school; overlastjongeren; skatevoorzieningen, hangplekken, brandveiligheid uitgaanscentra; jongeren en politiek; en coffeeshopbeleid.

De HJR wordt praktisch en methodisch ondersteund door 2 beroepskrachten, aangevuld met stagiaires van de opleiding Openbaar Bestuur van het Nova College. Op de eigen website www.hjr.nl is veel informatie te vinden over vergaderingen, plannen en projecten van de HJR.

2. De Toneelschuur

Al meer dan 25 jaar is de Toneelschuur in Haarlem een toonaangevend en eigentijds huis voor de Nederlandse toneel-, dans- en filmwereld. Als een van de pioniers van het 'vlakkevloertheater' in Nederland, is de Toneelschuur uitgegroeid tot een theater waar vormverkennend en nieuw repertoire gemaakt en gepresenteerd wordt. Jaarlijks worden in de twee theaterzalen talrijke eigen producties en belangrijke voorstellingen van het gesubsidieerde aanbod van toneel en moderne dans uit binnen- en buitenland gepresenteerd. In de filmzaal is een brede programmering te zien van de belangrijkste films uit het 'filmhuizencircuit'. In de afgelopen jaren is de publieke belangstelling zo overweldigend dat de bestaande behuizing te klein is geworden.

In opdracht van de Toneelschuur maakte de internationaal vermaarde Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte in 1996 een schetsplan. Dit schetsplan voor een 'nieuw huis voor de Toneelschuur' betrof een studie naar de mogelijkheden om het programma van de Toneelschuur in te passen in een nieuwe locatie in de Haarlemse binnenstad. In dit plan is het programma opgedeeld in een aantal afzonderlijke bouwdelen, ieder met een eigen functie. Binnen deze fysieke scheiding van functies is een gelijktijdig gebruik van de publieksruimten mogelijk en wordt tevens een gezamenlijk gebruik van algemene functies gegarandeerd. Door een ingenieuze hoekoplossing ontstaat ruimte voor de expeditiegarage, waarboven de filmzalen als expressief volume zijn geplaatst. Kenmerkend element is de schuine glasgevel, die zichtbaar is vanaf het Klokhuisplein. De wand vormt de scheiding tussen het gebouw en de stad, maar legt tegelijkertijd een onderlinge relatie.

De Toneelschuur ligt op een historische locatie in de Haarlemse binnenstad, die wordt gekenmerkt door een fijnmazige, kleinschalige stedelijke structuur. Op de website www.toneelschuur.nl is meer informatie te vinden over de Toneelschuur.

3. De koren van Leny van Schaik

Al meer dan twintig jaar is Leny van Schaik actief in de zangwereld. Zij is een gerenommeerd koordirigent met een niet geringe reputatie. Momenteel leidt zij vier Haarlemse koren, waaronder het in 1989 opgerichte "Knipkaartkoor". Dat is een uniek initiatief, waarvoor zij landelijke bekendheid verwierf. Het "Knipkaartkoort" is een maandelijks zangevenement, waar klein en groot en van 12 tot 100 jaar, kan binnenlopen en meezingen. Het repertoire is gevarieerd en er wordt veel aandacht besteed aan stemvorming. Een knipkaart kost dertig gulden en daarvoor kan vijf keer worden meegezongen.

In 1982 richtte Leny van Schaik het vrouwenkoor "Malle Babbe" op. De naam is ontleend aan een bekend schilderij van Frans Hals, beroemd Haarlems schilder uit de 17e eeuw Daarop wordt een vrouw afgebeeld die duidelijk de vrolijke kanten van het leven kent. "Malle Babbe" bestaat uit ongeveer veertig vrouwen en is door de ongedwongen manier van optreden en de beheersing van een veelzijdig repertoire, een veelgevraagd koor. Leny van Schaik praat de optreden cabareteske aan elkaar en het publiek wordt uitgenodigd mee te zingen.

Tenslotte leidt Leny van Schaik nog een tweetal andere koren en een ensemble. Dat zijn: het koor "Haarlemmerolie"; het seniorenkoor "Hoe gaat 't ermee"; en het damesensemble "Eenzaam maar niet alleen". Meer informatie is te vinden op haar eigen website www.zingenmetlenyvanschaik.nl .

Met vriendelijke groet,

drs. Bert van den Ham
woordvoerder B&W

Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

23 oktober 2001
drs. Bert van den Ham
023-5113076/06-53327962
023-5113441
aham@haarlem.nl