Gemeente Soest

Openbare gedachtewisseling Regiovisie Ouderenbeleid op donderdag 1 november Het gemeentebestuur en de gezamenlijke ouderenbonden in Soest en Soesterberg nodigen u uit voor een openbare gedachtewisseling over de

Regiovisie Ouderenbeleid 2001 - 2006

Donderdag 1 november 2001 van 10.00 tot 12.00 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis

(Zaal open en een kopje koffie vanaf 9.30 uur)

In Regiovisie is vastgelegd hoe het ouderenbeleid zich de komende vijf jaren moet ontwikkelen in de zes regios van de provincie Utrecht.

Soest hoort bij de regio Eemland.

Een regionale werkgroep moet pogen aan de hand van dit document concreet vorm en inhoud te geven aan de inrichting en/of verbetering van allerlei voorzieningen.

Aan ons is de vraag:

bullet Welke knelpunten brengen we onder de aandacht van deze werkgroep?


1. Opening en welkom namens het gemeentebestuur door wethouder H. Witte

2. Uiteenzetting over de gang van zaken door dag-voorzitter M. van de Rovaart, voorzitter van het overleg van de gezamenlijke ouderenbonden in de regio Eemland.

3. In het kort: de zin van de regiovisie ouderenbeleid en hoe werkt het? door H. Potman, namens de gezamenlijke ouderenbonden lid van de regionale werkgroep.

4. In groepen van 10 a 15 personen wordt besproken welke zaken voor verbetering of realisering in Soest en Soesterberg zinvol worden geacht.

5. Een korte pauze

6. Rapportering vanuit de groepen en plenaire aanvullingen
7. Conclusies en afsluiting

U bent van harte welkom.

Wil zo goed zijn om even te laten weten of we op uw komst mogen rekenen.

U kunt bellen: Mv. C. van Visvliet 035 60 935 17 , ANBO W. Wagter 0346 35 27 00, KBO M. Wester 035 60 906 20, PCOB A. de Vries 035 60 195 92

Namens het gemeentebestuur en de gezamenlijke ouderenbonden (COSBO)

H.L. Witte, wethouder M.J. (Giel) Wester, voorzitter COSBO

Toelichting op de REGIOVISIE OUDERENBELEID 2001 - 2006

Het is een document, gemaakt en ondertekend door het bestuur van de provincie Utrecht, het Zorgkantoor, de gemeenten, Stichtingen Welzijn Ouderen, zorgaanbieders, vertegenwoordigers van patiënten en consumenten, mede namens de Samenwerkende

Bonden van Ouderen (SBO).

Hierin is vastgelegd hoe het ouderenbeleid zich de komende jaren moet ontwikkelen ten aanzien van:

bullet Preventieve voorzieningen
bullet Indicatiestelling
bullet Zorgtoewijzing
bullet Zorgverlening

In het document staat de zorgvrager centraal. Gestreefd wordt naar een brede kijk op zorg (ook aandacht voor wonen en welzijn)

Diensten moeten goed op elkaar worden afgestemd.

Regionale werkgroepen, zoals voor Eemland, waar Soest onder valt, inventariseren de behoeften en knelpunten in hun regio. Zij geven die door aan het Bestuurlijk Overleg OuderenBeleid (BOOB) die het geheel voorlegt aan het Zorgkantoor om te bezien of voldoende budget voorhanden is om voorzieningen te treffen of te verbeteren.

Maar..., niet alles kan tegelijk. Daarom hebben we voor deze bijeenkomst een keuze

Want preventie is belangrijk om te zorgen dat ouderen - naar eigen wens - ondanks toenemende lichamelijke of psychosociale klachten, zo lang mogelijk in de eigen woonomgeving kunnen blijven functioneren.

Preventie betekent het voorkomen van in de brede context van zorg en welzijn. Dat moeten voorzieningen zijn op maat, in de nabijheid, toegankelijk, vindbaar, kwalitatief in orde en goed op elkaar afgestemd.

Daarbij is te denken aan zaken als:

personenalarmering, maaltijdvoorziening, vereenzaming, financiële ondersteuning van mensen die het minder goed hebben, wachtlijsten, thuiszorg, mantelzorg, persoonsgebonden budget, etc. Maar ook aanpassingen van de woon- en leefomgeving aan gebreken waarmee ouderen geconfronteerd kunnen worden.

Ter informatie:

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt:

In 2001 telt Soest 44.251inwoners In 2010 telt Soest 44.454 inwoners waarvan waarvan
Ouder dan 55 jaar 11.395 (26 %) Ouder dan 55 jaar14.062 (31 %) Ouder dan 65 jaar 6.734 (15 %) Ouder dan 65 jaar 7.652 (17 %) Ouder dan 75 jaar 3.085 ( 7 %) Ouder dan 75 jaar 3.539 ( 8 %)

de besturen en vrijwilligers en geïnteresseerde leden van de ouderenbonden, directies en besturen van de zorgcentra Molenschot, De Heybergh, Groot Engendaal, Mariënburg, Adviesraad gehandicapten, Stichting Bevordering Bejaardenhuisvesting, Thuiszorg Eemland, de SWOS, raadsleden, politieke partijen en de media.

Werken aan Wegen

Het fietspad Birkstraat vanaf de Vondellaan richting Amersfoort is gedeeltelijk opengebroken in verband met de vervanging van de tegels. Fietsers worden omgeleid.

J.H. Isings-tentoonstelling

Nieuwe impuls voor internetdiscussie 'TOSS 2015'

Smitsveen en Klaarwater praten met B&W

Nieuwe tentoonstelling in Milieucentrum De Kwekerij

Enquête 30 km per uur in de wijk
De gemeente Soest wil graag uw mening horen en verzoekt u deze enquête in te vullen. U kunt deze inzenden aan:
Gemeente Soest
enquête 30 km per uur in de wijken
Antwoordnummer 120
3760 VB Soest.
E-mail: klerr@soest.nl