Gemeente Emmen


---

Persbericht rookmelder, 30 oktober 2001

Gratis rookmelder voor buitengebieden

Donderdag 1 november wordt de eerste gratis rookmelder aangeboden in het buitengebied van Barger-Compascuum. Het rookmelderproject wordt door Brandweer Emmen in samenwerking met de Stichting Veiligheidszorg Zuidoost-Drenthe uitgevoerd en is bedoeld voor woonhuizen in een aantal buitengebieden.Na Barger-Compascuum volgen nog acht buitengebieden.

In het beleidsplan hulpverlening en brandveiligheid 2000-2005 van de Brandweer Emmen is vastgesteld dat er voor bepaalde buitengebieden van de gemeente Emmen extra aandacht voor de brandveiligheid moet zijn in de vorm van informatievoorziening en het verstrekken/aanbrengen van rookmelders. Het doel is tweeledig:

1. Door het verstrekken van informatie de bewoners meer bewust te maken van brand(on)veilige situaties in en om het huis;
2. Door het plaatsen van rookmelders de ontdekkingstijd van een brand te bekorten waardoor de kans op slachtoffers wordt verminderd en de brandweer eerder wordt gealarmeerd.

De rookmelders worden aangeboden aan inwoners uit gebieden die het verst verwijderd zijn van de brandweerposten in de gemeente Emmen.

Mondelinge en schriftelijke informatie

In een periode van drie jaar worden de bewoners van de in het plan bepaalde buitengebieden bezocht door mensen van de Stichting Veiligheidszorg. Tijdens dit bezoek wordt gekeken waar de rookmelder geplaatst kan worden. Wanneer de bewoner dit op prijs stelt wordt de melder geplaatst. Ook krijgen de bewoners mondelinge en schriftelijke informatie over brandveiligheid in en om de woning. Ieder jaar wordt door de brandweer voor iedere rookmelder een nieuwe batterij verstrekt en na tien jaar wordt de melder vervangen. De rookmelder is van het optische type en werkt dus niet op een radioactieve bron. De melder werkt met een fotocel die een elektrisch stroompje opwekt wanneer hier licht op valt. Voor zover bekend verstrekt Brandweer Emmen als eerste in het land de optische rookmelder.

Speciaal opgeleid

De medewerkers van Stichting Veiligheidszorg Zuidoost-Drenthe zijn door de brandweer en leverancier opgeleid om de juiste positie van een rookmelder te kunnen bepalen. Er wordt niet geboord bij het plaatsen. De rookmelder wordt door middel van een alternatieve methode aangebracht. De auto, waarin de medewerkers van de Stichting Veiligheidszorg rijden, is voorzien van het logo van de stichting en van het embleem van het rookmelderproject.

Buitengebieden

De buitengebieden waar de rookmelders geplaatst worden zijn: Barger-Compascuum, Nieuw-Weerdinge, Weiteveen, Erica/Tuinbouwcentrum Erica, Nieuw-Schoonebeek, Nieuw-Amsterdam/Veenoord, Tuinbouwcentrum Klazienaveen, Roswinkel en Zwartemeer.


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen