SOS KINDERDORPEN

SOS-Kinderdorpen biedt noodhulp aan Afghaanse vluchtelingetjes

Amsterdam, 1 november 2001

P E R S B E R I C H T

SOS-Kinderdorpen biedt noodhulp aan Afghaanse vluchtelingetjes

SOS-Kinderdorpen geeft Afghaanse vluchtelingen in noodkampen in Pakistan warme kleding en medische verzorging. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar kinderen en vrouwen.Tevens heeft SOS-Kinderdorpen op dit moment als enige onafhankelijke hulporganisatie toestemming van de Pakistaanse overheid om een medisch centrum buiten de vluchtelingen- kampen, in de buurt van Peshawar, op te zetten.

Medische zorg
Door de barre tocht uit Afghanistan zijn veel vrouwen en kinderen geestelijk en lichamelijk uitgeput. Met ook nog een strenge winter in het vooruitzicht is de behoefte aan warme kleding, schoeisel en medische zorg erg groot. In de vluchtelingenkampen voorziet SOS-Kinderdorpen in deze behoefte. Hiernaast zet SOS-Kinderdorpen ook een medische post op buiten de vluchtelingenkampen, in de buurt van Peshawar. Hier worden vrouwen en kinderen geholpen die er het slechtst aan toe zijn.

Kinderen die er alleen voor staan
Speciale aandacht wordt gegeven aan de opvang van kinderen die tijdens de vlucht hun familieleden zijn kwijtgeraakt en er helemaal alleen voor staan. In nauwe samenwerking met de Pakistaanse overheid wordt na verloop van tijd onderzocht of kinderen, die niet meer met hun familie kunnen worden herenigd, blijvend kunnen worden opgevangen in één van de zes SOS-Kinderdorpen in Pakistan.

Onderwijs en ontspanning
SOS-Kinderdorpen levert aan de vluchtelingenkampen lesmateriaal en zet docenten in, om de kinderen onderwijs te kunnen geven. Ook legt men er eenvoudige speelterreintjes aan zodat de vluchtelingetjes weer even kind kunnen zijn, ondanks de trieste situatie waarin ze zich bevinden.

SOS-Kinderdorpen Pakistan
SOS-Kinderdorpen kan goed georganiseerde noodhulp verlenen door de ervaring die onze organisatie heeft met de zes SOS-Kinderdorpen in Pakistan. In deze zes kinderdorpen, waarvan het eerste in 1977 in gebruik is genomen, vinden meer dan 800 kinderen een structureel thuis. Tevens maken dagelijks ruim 5.000 mensen uit de omgeving gebruik van de voorzieningen van de dorpen zoals diverse scholen, vakopleidingen en jeugdvoorzieningen.

SOS-Kinderdorpen
SOS-Kinderdorpen geeft al ruim 50 jaar wereldwijd weeskinderen en in de steek gelaten kinderen, ongeacht hun nationaliteit, geloof of huidskleur, een blijvend liefdevol thuis en een nieuwe toekomst in hun eigen land. De organisatie is met ruim 400 SOS-Kinderdorpen actief in 131 landen, verspreid over alle werelddelen. SOS-Kinderdorpen geeft deze kinderen een moeder, broertjes en zusjes, een huis en een dorp. Want ieder kind verdient een thuis!


---