Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Brood en banket is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond


01-11-2001


CNV Brood en banket wil garanties voor 180 werknemers RBV Leaf

CNV Brood en banket is vanmiddag door de directie van RBV Leaf, dochter van CSM, ingelicht over de voorgenomen sluiting van RBV Leaf Amsterdam. Daarmee verdwijnen er 180 arbeidsplaatsen.

Fred Jansen, vakgroepbestuurder van CNV Brood en banket: "Ik begreep al eerder dat CSM plannen had met de vestiging in Amsterdam, maar dat ze de vestiging willen dichtgooien is wel erg drastisch. Ik wil dan ook binnenkort van de directie horen wat voor sociale regeling zij denken te treffen voor de 180 werknemers."
RBV Leaf heeft aangegeven dat ze de productielocaties herstructureren. De productie van kauwgum (Sportlife en XyliFresh) in Amsterdam wordt overgeheveld naar de vestiging in Sneek. Daar wordt nu ondermeer de King pepermunt gemaakt. De fabriek in Sneek wordt uitgebreid met nieuwbouw.
Jansen: "Tweeëneenhalf jaar geleden is RBV Leaf door CSM overgenomen. Toen was er ook al een reorganisatie. Werknemers hebben daar offers voor gebracht. Zij zijn dan ook zwaar teleurgesteld dat CSM de Amsterdamse Leafvestiging nu de nek omdraait."
De overheveling van Amsterdam naar Sneek is volgens de directie noodzakelijk omdat Amsterdam een substantieel deel van de productie kwijt is door het verlies van een grote afnemer. RBV Leaf heeft nog vestigingen in Oosterhout (RedBand en Venco) en in het Begische Turnhout. Na de nieuwbouw in Sneek komen er daar 100 arbeidsplaatsen bij.
Jansen: "Ik verwacht niet dat er veel Amsterdammers naar Sneek willen of kunnen gaan. Voor de mensen die in Amsterdam achterblijven moeten goede afspraken worden gemaakt. RBV Leaf heeft me de contouren van een sociaal plan meegegeven. Die ga ik nu bestuderen." De sluiting van RBV Leaf Amsterdam moet op 1 augustus 2003 rond zijn. In de tussentijd wordt er in Sneek gebouwd en worden de machines overgeheveld.

Houten, 1 november 2001

Nadere inlichtingen:

Fred Jansen (vakgroepbestuurder)
023 - 562 66 67 (kantoor)
Nancy Abelskamp (persvoorlichter)
030 - 6348 242 (kantoor)