Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Willem-Alexander en Máxima bezoeken Haarlem

Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta komen donderdag 1 november naar Haarlem als onderdeel van hun bezoek aan de provincie Noord-Holland. 'Dit soort bezoeken heeft vaak een wat vluchtig karakter', aldus de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, Jos van Kemenade. 'Met in Haarlem inhoudelijke onderdelen zoals de Jongerenraad en de Toneelschuur'. Na de ontvangst in het Provinciehuis om 9.30 uur volgt vanaf 9.50 uur een rit naar het stadhuis in een oude Fiat uit 1909, die bij mooi weer zonder dak rijdt. Via Dreef, Houtplein, Raamvest, Wilhelminastraat, Raaks en Zijlstraat komt het paar uit op de Grote Markt. Deze route is met dranghekken afgezet, zodat het publiek goed zicht heeft op het paar.

Burgemeester Pop heet Willem-Alexander en Maxima om 10.05 uur welkom voor het stadhuis en begeleidt hen naar het bordes. Een Haarlems Bloemenmeisje speldt een bloem op bij de Prins en zijn verloofde. Na het betreden van het bordes zwaaien ze naar het publiek op de Grote Markt. Voor aankomst van het paar worden enige duizenden oranje paraplu's gratis uitgereikt aan het publiek. De paraplu's zijn versierd met een in blauw uitgevoerd beeldmerk dat door Joost Swarte speciaal voor deze gelegenheid is ontworpen.

Presentaties in de Gravenzaal

Na binnenkomst in de Gravenzaal stelt burgemeester Pop de andere leden van het College van B&W voor en houdt een toespraak. Daarna neemt het paar deel aan een vergadering van de Haarlemse Jongerenraad, met als onderwerp de mogelijkheden voor een mobiele skatebaan. Na deze vergadering staat een presentatie door Joost Swarte, internationaal bekend striptekenaar én ontwerper van de nieuwe Toneelschuur, Wigbold Kruijver, acteur van toneelgezelschap "Het Volk" en Frans Lommerse, directeur van de Toneelschuur op het programma. Centraal bij deze presentatie staat de nieuwbouw van dit vlakkevloertheater.

Haarlem korenstad

Na de presentaties in de Gravenzaal, volgt om ongeveer 10.30 uur een zangmanifestatie onder leiding van de bekende, Haarlemse dirigent Leny van Schaik (sinds dit jaar Ridder in de Orde van Oranje Nassau). Zij heeft een speciaal lied gecomponeerd dat ten gehore wordt gebracht door enkele van haar koren, daarbij wordt ze ondersteund door het aanwezige publiek dat alvast heeft kunnen oefenen terwijl het paar in de Gravenzaal aanwezig was. Na de zangmanifestatie nemen ze afscheid van het publiek. Voordat Willem-Alexander en Maxima vertrekken, krijgen ze door een bezorger van Haarlems Dagblad, de oudste nog bestaande krant van Europa, een speciale editie overhandigd. Daarna stapt het paar in de koninklijke bus en gaat rond 10.40 uur op weg naar IJmuiden. Ze bezoeken verder nog de Zaanse Schans én de Alkmaarse kaasmarkt.

Komt allen

De gemeente Haarlem roept alle Haarlemmers op om Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en zijn verloofde Máxima Zorreguieta een warm welkom te geven volgende week donderdag. Dus wees erbij langs de route of op de Grote Markt.