Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing

Persbericht Web Power Internet Technology Een behandelaar kiezen via internet, keuzegids voor Addison- en Cushingpatiënten NPCF - -Utrecht - 01-11-2001

Mensen met de ziekte van Addison en het syndroom van Cushing die een internist of ziekenhuis zoeken kunnen hiervoor sinds kort via internet, op www.nvacp.nl, de 'Keuzegids' raadplegen.

Deze gids geeft praktische en inhoudelijke informatie over de vele aspecten die een rol spelen bij het kiezen van de meest geschikte internist. De internetversie is een geactualiseerde digitale bewerking van de gedrukte Keuzegids uit 1999, samengesteld door de Nederlandse Vereniging van Addison en Cushingpatiënten (NVACP) en is te vinden op de website van de NVACP, www.nvacp.nl, onder de titel: 'kies een behandelaar'.

De ziekte van Addison en het syndroom van Cushing zijn zeldzame aandoeningen. Daardoor is het aantal internisten of ziekenhuizen dat op dit gebied een meer dan basale kennis én ervaring heeft relatief klein en kan het voor patiënten moeilijk zijn een goede behandelaar te vinden.
De Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing Patiënten (NVACP) heeft zowel ervaring met de wensen en verwachtingen van patiënten als goede contacten en ervaringen met endocrinologen en internisten. Al in 1997 werd besloten een Keuzegids te maken waarin de aanwezige, maar versnipperde kennis werd samengebracht. Voor de samenstelling van de gids werd uitvoerig onderzoek verricht. De eerste versie verscheen in 1999 in gedrukte vorm en is niet meer leverbaar. De gids is nu in geactualiseerde vorm via internet te raadplegen.

De Keuzegids is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een andere internist of endocrinoloog, bijvoorbeeld voor een second opinion of na een verhuizing. Het is niet altijd eenvoudig om in zo'n situatie een weloverwogen keuze te maken. Er wordt aangeraden om hierover, voor zover mogelijk, altijd te overleggen met de behandelend arts. Met name wanneer iemand een second opinion wil kan zo'n overleg moeilijk zijn. De gids biedt ondersteuning en aanknopingspunten bij het maken van een keuze, maar geen kwalitatief oordeel over artsen en ziekenhuizen. De in de gids aangeboden informatie is gebaseerd op de gegevens van artsen en ziekenhuizen zelf; er worden dus geen adviezen voor de 'beste koop' of de 'voordeligste keus' gegeven.

Voor de samenstelling van de Keuzegids werd uitvoerig onderzoek verricht, waarbij het patiëntenperspectief centraal stond. Op grond van specifieke ervaringen van Addison- en Cushingpatiënten werd een lijst van kwaliteitscriteria voor de zorg opgesteld. Aan de hand hiervan werden, in samenwerking met de betrokken artsenorganisaties, richtlijnen voor behandelaars opgesteld, alsmede een overzicht van aandachtspunten voor degene die de keuze moet maken. Door middel van enquêtes verkreeg men gegevens over de kennis en ervaring van internisten op het gebied van de ziekte van Addison en het syndroom van Cushing. De aldus verkregen informatie werd uitgebreid met informatie over de rechten van patiënten en meer ondersteunende informatie, zoals een lijst met aandachtspunten en verschillende adressenlijsten.

De internetversie van de gids wordt regelmatig geactualiseerd; tevens is het mogelijk via internet actuele gegevens te leveren of de site te evalueren. Zowel behandelaars als patiënten hebben nu de mogelijkheid direct hun ervaringen met deze gids en eventuele aanvullingen of suggesties door te geven. Tenslotte kan de Keuzegids ook voor andere patiëntenorganisaties die iets dergelijks willen ontwikkelen een goed model zijn.

De Keuzegids werd samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing Patiënten (NVACP), in nauwe samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en de Nederlandsche Internisten Vereeniging (NIV), met praktische ondersteuning van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). De gids werd gefinancierd door Zorgonderzoek Nederland (ZON) en de Stichting Patiëntenfonds.

© 2001 NVACP