MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht


01-11-2001
Nederland stelt niet veel meer voor in EU
Bij de Europese instellingen in Brussel werken te weinig Nederlanders op hoge posities. Hierdoor neemt het Nederlandse belang in de Europese Unie af. Inmiddels stelt Nederland dan ook niet veel meer voor. Van deze opmerkelijke waarneming getuigt mr. Cornelis Stekelenburg in het novembernummer van Ondernemen!, het magazine van MKB-Nederland. Stekelenburg is directeur-generaal externe economische betrekkingen bij de Raad van Ministers van de Europese Unie.

Stekelenburg vindt dat de Haagse ministeries te weinig oog hebben voor het belang van een stevige ambtelijke vertegenwoordiging in Brussel. Ook meent hij dat nog te vaak ambtenaren voor posten worden voorgedragen uit politieke overwegingen. Kwaliteit komt op het tweede plan.
"Je ziet het bijvoorbeeld al aan de benoemingen. De kwaliteit van de mensen die Den Haag stuurt, is niet al te hoog. Elke keer opnieuw is het een ad-hocbeslissing. Vaak sturen ze iemand die ergens over is. En voor de hoge functies zijn het politieke benoemingen", aldus de topambtenaar.
Een recent voorbeeld betreft hem zelf. Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft begin oktober op verzoek van de Spanjaard Solana, secretaris-generaal bij de Raad en chef van Stekelenburg, de Nederlander Pieter Feith benoemd als Balkanadviseur, maar wel in een lagere rang: die van adjunct-directeur-generaal. Om plaats te creëren moet directeur-generaal Stekelenburg met vervroegd pensioen. Dat de Nederlandse regering op deze manier een functie verliest, noemt hij "stom gedrag". "Het is dus een verzwakking van onze positie bij de Raad. Het is gewoon een politieke benoeming geweest van Van Aartsen. En hij heeft er niets voor teruggevraagd."
De directeur-generaal meent dat Nederland het aan zichzelf heeft te wijten dat andere EU-lidstaten hun zaakjes beter voor elkaar hebben. "Economisch gezien is Nederland het zevende land van de Unie. Wij hebben tien multinationals en België maar eentje, maar de Belgen doen het beter dan wij. Wij stellen niet veel meer voor", zegt de topambtenaar in Ondernemen!

De uitlatingen van de topambtenaar sluiten goed aan bij de brief van VNO-NCW en MKB-Nederland aan het kabinet, waarin beide werkgeversorganisaties eerder deze week hun bezorgdheid uitspraken over het geringe aantal Nederlandse ambtenaren op sleutelposten bij de EU.
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben evenals Stekelenburg de indruk dat het Nederlandse belang binnen de EU afneemt doordat vertrekkende topambtenaren worden vervangen door functionarissen op lagere niveaus.