Provincie Utrecht

Persbericht
1004482800

Provincie Utrecht stuurt opnieuw reactie naar minister van Binnenlandse Zaken:

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties gestuurd, waarin op zijn verzoek (brief 15 oktober) GS nogmaals uiteenzetten hoe gedacht wordt over de schaal en vorm van de bestuurlijke structuur in Utrecht. Op dit moment geldt nog de Kaderwet, op grond waarvan het BRU tot stand is gekomen. Het onderwerp is actueel nu aanstaande vrijdag het kabinet het conceptwetsvoorstel "Bestuur in stedelijke regio's" bespreekt, waarin sprake is van een voortzetting van het huidige Kaderwetregime.

De afgelopen periode hebben provincie en gemeenten diverse malen overleg gevoerd. Omdat aanstaande vrijdag het conceptwetsvoorstel aan de orde is, hebben de Commissaris van de Koningin, de portefeuillehouders bestuurlijke organisatie van de provincie en het BRU een laatste poging gedaan om met één reactie naar de minister van BZK te komen. Zij wilden een einde maken aan het bestaande dubbelwerk van provincie en BRU, de bestuurlijke drukte in het Utrechtse verminderen en meer synergie op de inhoudelijke vraagstukken bewerkstelligen. Zoals bij veel belangrijke onderwerpen, is ook dit in een brief voorgelegd aan de Utrechtse gemeenten en Vianen. Het merendeel van de gemeenten stemde in met deze brief, voor de anderen was dit nog een stap te snel; zij wilden meer tijd of een raadsadvies over deze kwestie.

Kern van de boodschap, die de provincie nu zelf aan de minister laat weten, is dat in het Utrechtse geen behoefte is aan een vierde bestuurslaag. Het daarvoor ontwikkelde alternatief, het zogenaamde Utrechtse Model, beoogd dat de provincie in samenspraak met de gemeenten op regionaal niveau de kaders stelt (denk bijvoorbeeld aan het streekplan en het provinciale verkeers- en vervoersplan). GS willen dat de gemeenten en de provincie samenwerken op inhoudelijke vraagstukken, maar niet provincie-vrij. Dat haalt immers het hart uit de provincie Utrecht.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Sari Klatter, 030 - 258 2042 of per e-mail:
Sari.klatter@provincie-utrecht.nl .