BedrijfsautoRAI


1-11-2001

Volvo presenteert nieuwe FH12

Volvo trucks introduceert op 1 november de nieuwe Volvo FH12 trekker, die wordt gekenmerkt door een vernieuwd exterieur en interieur, een krachtige 500 pk motor en een automatische versnellingsbak, genaamd I-shift.

Uiterlijk is de nieuwe FH direct herkenbaar aan het krachtige design van het front, en de nieuwe spiegelbezetting. Achter de driedelige voorbumper gaat de frontale onderrijbeveiliging schuil die standaard op de nieuwe FH wordt gemonteerd. Deze beveiliging voorkomt dat een personenauto onder de truck schuift bij een frontale aanrijding. het systeem wordt pas in 2003 wettelijk verplicht.

Het totale interieur is geheel nieuw ontworpen. Een nieuw dashboard met een multifunctioneel informatiedisplay, nieuwe stoelen met geïntegreerde veiligheidsriemen, een volledig elektronisch airconditioningsysteem en bediening van de radio- en telefoonfuncties op het stuurwiel zijn de belangrijkste kenmerken. Het motorenprogramma werd naar boven toe aangevuld met een nieuwe 500 pk versie van de 12 liter dieselmotor. Deze nieuwe motor is voorzien van turbocompoundtechniek en voldoet aan de euro-3 emissie-eisen. Het maximum koppel bedraagt 2.400 Nm en is beschikbaar over een breed toerengebied.

Het chauffeurscomfort werd verder vergroot door de introductie van de I-shift versnellingsbak met 12 versnellingen. Deze automatisch schakelende ongesynchroniseerde versnellingsbak werkt zonder koppelingspedaal en is ca. 70 kilo lichter dan de handgeschakelde bakken. De productie van de nieuwe FH12 begint dit jaar al. De publieksintroductie vindt plaats op de bedrijfswagenrai in februari 2002 in Amsterdam.