Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

31 oktober 2001, nr. 072

Stichting Nationale Plantencollectie publiceert Beleidsnota 2001-2005

Botanische tuinen bespreken gedragscode voor uitwisseling planten

Op donderdag 1 november 2001 neemt mr. W.J. Kooy, hoofd Beleidsontwikkeling van de directie Natuurbeheer van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, in Wageningen het eerste exemplaar van de Beleidsnota 2001- 2005 van de Stichting Nationale Plantencollectie (SNP) in ontvangst. Met de ontwikkeling van dit plan bevestigt de SNP haar wereldwijde voorbeeldrol op het gebied van nationale plantencollecties. Tevens wordt een seminar verzorgd over een te volgen gedragscode voor botanische tuinen inzake de internationale uitwisseling van planten. Een zeer actuele problematiek in het licht van de beperkingen die worden opgelegd door het Biodiversiteitsverdrag.

De missie van de SNP is het bewaren en onderhouden van de Nationale Plantencollectie (NP), opgebouwd uit plantencollecties die uit wetenschappelijk, maatschappelijk of cultuurhistorisch oogpunt van nationaal belang zijn. De NP is een decentrale collectie en wordt door de afzonderlijke tuinen beheerd. Om opgenomen te worden in de Nationale Plantencollectie moeten de collecties aan een aantal kwaliteitscriteria voldoen op het gebied van de bijzondere waarde van de collecties, het wetenschappelijk beheer en de volledigheid van elke opgenomen plantencollectie ten opzichte van die plantengroep in het wild. De collecties opgenomen in de NP worden regelmatig door een onafhankelijke commissie van deskundigen op deze criteria getoetst. Waar de NP in mondiaal opzicht al een voorbeeldfunctie vervulde, is het periodiek opstellen van beleidsplannen hierover volstrekt uniek. De belangrijkste doelen voor de periode 2001-2005 zijn:

-verdere verbetering van de kwaliteit en de ontsluiting van de Nationale Plantencollectie.
-versterking van de informatie voorziening over de Nationale Plantencollectie -opname in de Nationale Plantencollectie van - in de botanische tuinen aanwezige - planten die vanuit een oogpunt van behoud van biodiversiteit van belang zijn.

Met name dit laatste onderwerp is zeer actueel aangezien aan de toegang tot en de ongebreidelde internationale uitwisseling van planten (en dieren) op dit moment door het Biodiversiteitsverdrag paal en perk worden gesteld. De ontwikkelingen op dit terrein, met name de wijze waarop de botanische tuinen de naleving van het Verdrag willen regelen, maken een (ook in Europees en mondiaal opzicht) dermate snelle ontwikkeling door dat deze niet meer in het beleidsplan meegenomen konden worden. Echter zowel de SNP als de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en het Nederlands bureau van Botanic Gardens Conservation International (BGCI-Nederland) vinden dit onderwerp van dermate groot belang dat zij voorafgaand aan de aanbieding van het eerste exemplaar van het beleidsplan, voor de Nederlandse botanische tuinen in Wageningen gezamenlijk een seminar organiseren over een te volgen gedragscode inzake het Biodiversiteitsverdrag.
Aangezien het ministerie van LNV voor Nederland een belangrijke rol speelt in de uitvoering van het Biodiversiteitsverdrag wordt het eerste exemplaar van het beleidsplan nu aangeboden aan Dhr. Kooy.

NOOT VOOR DE PERS
Het beleidsnota van de SNP wordt donderdag 1 november om 16:00 uur aangeboden na een seminar over Biodiversiteit (13:30-15:45 uur) door Bert van den Wollenberg in het gebouw van de Botanische Tuinen van Wageningen Universiteit, Gen. Foulkesweg 37, Wageningen. Exemplaren van deze Beleidsnota zijn te verkrijgen bij: prof. dr. K. Verhoeff (voorzitter SNP), tel. 0317-416488, e-mail k.verhoeff@wxs.nl, of Bert van den Wollenberg (BGCI-Nederland & bestuurslid SNP), tel. 030-2532876, e-mail l.j.w.vandenwollenberg@bio.uu.nl (tevens voor nadere informatie over de naleving van het Biodiversiteitsverdrag door botanische tuinen en het seminar). Nadere informatie over de Nationale Plantencollectie: www.nationale-plantencollectie.nl

Behandeld door stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003.