Ingezonden persbericht


Graag wil ik de volgende boekuitgave van Galerie Willy Schoots onder uw aandacht brengen;Yvan Theys 1961 -2001

Dit boek is vanaf 1 november 2001 beschikbaar bij Galerie Willy Schoots.

Boek; Yvan Theys 1961 - 2001

Yvan Theys (Marke (B), 1936) schildert de werkelijkheid, maar in zijn doeken staat meer geschreven dan men bij een eerste aanblik zou vermoeden. Zijn thematiek heeft te maken met de essentie van het menselijk bestaan.

"Mijn kunst gaat over emoties, dat is mijn belangrijkste binding met het leven. Tevens gaat het over schilderkunst, zonder denkwerk leiden emoties tot niet veel. In de spanning tussen denkwerk en lichamelijkheid probeer ik een boeiende kunst te maken met een sterke emotionele intensiteit en een dwingende beeldkracht".

Zoals ook blijkt uit de hierboven geciteerde tekst is Yvan theys een kunstenaar met een sterke emotionele betrokkenheid. Na een klassieke beginperiode, verwant aan cobra, komt hij tot een andere ruimtebehandeling en een andere vorm van abstractie. Een eigen gevoel en de reflectie op de tijdsgeest treden op de voorgrond. De daaruit resulterende 'nieuwe figuratie' wordt een historisch gebeuren; samen met kunstenaars als Reinier Lucassen en Alphons Freymuth betreedt hij het Nederlandse forum. In zijn werk reageert hij op zijn omgeving en het 'wereldgebeuren'; daarnaast komt het gebruik van universele thema's regelmatig voor.

Gedurende zijn hele loopbaan heeft hij schetsen gemaakt voor de latere doeken. Hoewel hij deze werken op papier nooit eerder exposeerde maken zij nu een belangrijk deel uit van de presentatie. Onderdeel van het werk op papier zijn de zogenaamde 'kartoncollages' uit de jaren '80-'90. Deze hebben Theys aanvankelijk aangezet tot driedimensionale houtobjecten en uiteindelijk tot de huidige bronssculpturen die eveneens opgenomen zijn in de tentoonstelling.

Voor de tentoonstelling en het boek zijn 30 doeken geselecteerd, daterend van 1963 tot 1999. Ze worden gepresenteerd in de voorzaal bovenzaal en tussenzaal van de galerie. Deze doeken worden afgewisseld met tekeningen die verwant zijn aan de schilderijen en kartoncollages en bronssculpturen. Na Eindhoven zullen delen van de tentoonstelling ook te zien zijn in Den Haag, Maastricht en Amsterdam.


Factsheet Boek;         Yvan Theys 1961 - 2001 

Tekst: Nederlands & Engels

Auteurs: Rick Vercauteren, hoofd communicatie Noordbrabants Museum Yvan Theys

Afbeelding cover:

Afbeeldingen: 70 full colour en 20 zwart-wit

Omvang: 120 pagina's

Oplage: 750 ex.

Formaat: 215 x 243 mm (liggend)

Cover: hardcover, gebonden genaaid

Druk: Lecturis, Eindhoven

Grafisch ontwerp: Scherp Ontwerp, Eindhoven

Uitgave: Galerie Willy Schoots, Eindhoven

ISBN: 90-73998-12-3

Verschijningsdatum: 1 November 2001

Prijs: ¤ 22 (fl. 48,50)

Bijlage:

Fragment uit de tekst van Rick Vercatueren met als titel "Close-ups van de Conditio Humana"

In de loop van de jaren zestig ontwikkelt de Belgische kunstenaar Yvan Theys, die in 1936 in het West-Vlaamse Marke bij Kortijk is geboren, grotendeels in afzondering een expressief geschilderd figuratief idioom waarin hij op oorspronkelijke wijze abstracte elementen en geometrische tekens verwerkt. Deze vernieuwende figuratieve kunst met karakteristieke signatuur wordt in de jaren zeventig met succes gepresenteerd in Duitsland en Nederland, waar hij lange tijd nauwe contacten onderhoudt met de geestverwante 'Nieuwe Figuratie' kunstenaars Freymuth en Lucassen. Begin jaren tachtig schildert Theys, geïnspireerd door impulsen uit de moderne danswereld, monumentale doeken en triptieken met complexe, dynamische voorstellingen. Vanaf 1982 krijgen zijn persoon en kunst, waarvan het koloriet en vormentaal steeds evolueren, nog meer internationale aandacht. Bovendien worden veel werken verkocht in Brazilië, Nederland en Zwitserland. Tussen 1990-1993 ontstaan ook polychrome assemblages, montages én kleurige houtsculpturen waarmee hij in 1993-1994 naar buiten treedt. In de negentiger jaren legt hij zich tevens toe op het vervaardigen van bronzen die op originele wijze figuratie en abstractie synthetiseren. Het oeuvre van Theys, wiens carrière inmiddels veertig jaar omspant, is niet alleen verrassend veelzijdig maar inhoudelijk ook consistent. In zijn 'organisch' oeuvre komen we subtiel met elkaar verweven motieven en klassieke thema's tegen, die handelen over de conditio humana, de toestand waarin de mens met als onontkoombaar perspectief de dood, zich bevindt. Middels eigenzinnige cameravoering, humoristische mixage van beeldaspecten en effectvolle kadrage heeft Yvan Theys het uitbeelden van het wel en wee van de mens op oorspronkelijke wijze tot een kunst verheven die de eeuwenoude Vlaamse schilderstraditie echt verrijkt.

Afbeeldingen vindt u op onze site www.schoots.com en die kan ik op verzoek naar u mailen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met mij op nummer 040-2449705.

Met vriendelijke groet,

Ingrid van Berlo

Galerie Willy Schoots