Digitale Gemeente Houten

Fruitbomen slootkant taboe.

woensdag 5 september 2001 - Bron: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat de teeltvrije zone voor fruitbomen na de komende oogst controleren. Vanaf 1 november moeten alle fruitbomen die binnen anderhalve meter van de slootkant staan, verwijderd zijn. Dit geldt ook voor bomen van het stoofperenras Giesser Wildeman. Het waterschap maakt een uitzondering voor hoogstamfruitbomen met landschappelijke waarde.

De teeltvrije zone van anderhalve meter voor fruitbomen is één van de maatregelen uit het Lozingenbesluit Open teelt en veehouderij, dat op
1 maart 2000 van kracht is geworden. Alle maatregelen samen moeten voorkomen dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen. De teeltvrije zone van anderhalve meter geldt dan ook niet voor bedrijven met biologische teelt (SKAL-keurmerk). Voor bedrijven met smalle percelen geldt, vanwege de grote financiele gevolgen, uitstel tot 2003.

Hoogstamfruitbomen
Het waterschap maakt een uitzondering voor hoogstamfruitbomen met landschappelijke waarde die binnen anderhalve meter van de slootkant staan. De fruitteler moet deze bomen dan wel laten beoordelen door een gespecialiseerd, onafhankelijk bureau. Ook moet hij aantonen dat - als hij gewasbeschermingsmiddelen gebruikt - het oppervlaktewater even weinig wordt belast als wanneer er een teeltvrije zone zou zijn.


Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).