PERSBERICHT
Voorburg, 31 oktober 2001
Eindrapportage Octogoonproject NIVE en BZW
Behoefte aan visie, coaching en waardering bij jonge managers
De begeleiding van jonge managers laat te wensen over. Dit was één van de meest opvallende conclusies uit het rapport 'What keeps the young manager manager?' dat is verschenen in het kader van het Octogoonproject. Leren van elkaar en met elkaar: dat was de insteek van het Octogoonproject, een gezamenlijk initiatief van NIVE (Nederlandse Vereniging voor Management) regio Noord-Brabant en de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW), waarin negen jonge managers het actuele thema 'Spanningsveld tussen werk en privé' uitdiepten. Afgelopen week werd bij Ericsson Telecommunicatie B.V. in Rijen de eindrapportage gepresenteerd.
Onder begeleiding van de mentoren Coert Beerman MBA (namens NIVE) en ing. Jacques Reijniers MBA (namens BZW) werkten negen young potentials de afgelopen maanden aan het rapport. Deze managers zijn afkomstig van verschillende bedrijven in Brabant: KPMG, Bavaria, PD&E Automotive, Philips Lighting, Fuji Photo Film, Ericsson Telecommunicatie B.V., Simac ICT en Rabobank Eindhoven. In een reeks bijeenkomsten bespraken ze hun eigen ideeën en ervaring en de situaties bij hun werkgever om zo te komen tot conclusies en aanbevelingen. De eindpresentatie werd bijgewoond door ruim dertig managers: bestuursleden van NIVE en BZW, de Octogoondeelnemers vergezeld door enkele collega-managers uit hun respectievelijke organisaties en de senior executive vice-president en director Human Resources van Ericsson, die optraden als gastheren van de presentatie.
Conclusies
De deelnemers van het 'lerend netwerk' komen in het rapport 'What keeps the young manager manager?' tot de volgende conclusies: een stabiele thuissituatie is voor een jonge manager de belangrijkste variabele, maar de balans privé-werk blijkt op orde. Visie en daarop geïnspireerd leiderschap vinden jonge managers uitermate belangrijk, maar deze visie en inspiratie zijn op dit moment onvoldoende zichtbaar: het topmanagement draagt te weinig visie uit. Het tonen van voorbeeldgedrag door hogere managers is hierbij van belang: 'talk like you walk'. Daarnaast is er onvoldoende differentiatie in beloning. Waardering moet in de ogen van jonge managers plaatsvinden op basis van prestatie in plaats van vooraf bepaalde regels. Ten slotte moet het hogere management zich opstellen als coach en de jonge manager de ruimte geven voor ontplooiing ook als dit voor de 'baas' een probleem creëert.
Met name visie, coaching en waardering verdienen dus de bijzondere aandacht van het hogere management. De jonge manager blijkt behoefte aan meer begeleiding te hebben van zijn manager, zelfs wanneer hij of zij al begeleiding krijgt. Indien het hogere management hier onvoldoende aandacht aan besteedt, lopen zij het risico dat de jonge doorgroeier vertrekt. Hogere managers krijgen dan ook de volgende opdracht mee: ontwikkel en toon een visie en drive. Geef de jonge manager goede ontplooiingsmogelijkheden: delegeer, zorg voor goede coaching en support en geef feedback.
De eindrapportage van het Octogoonproject wordt ook aangeboden aan de Algemeen Besturen van NIVE en BZW. Gezien de resultaten van dit project, ziet het er naar uit dat volgend jaar opnieuw een Octogoonproject gestart zal worden.
Noot voor de redactie,