EnergieNed

EnergieNed: werkwijze DTe gaat uiteindelijk ten koste van leveringszekerheid

Handhaving van de huidige werkwijze van de Dienst Uitvoering en Toezicht Energie (DTe), eenzijdig gericht op kostenbesparing door efficiencyverbetering, leidt uiteindelijk tot maatschappelijk onverantwoorde risicos. Als netbeheerders de efficiency van hun processen niet verder kunnen verbeteren, kunnen zij niet anders dan onderhoud verminderen, investeringen uitstellen en onderzoek naar innovaties nalaten. EnergieNed, Federatie van Energiebedrijven in Nederland, stelt daarom voor een discussie te starten over de toekomstige reguleringsmethodiek, waarin zowel oog is voor kosten als voor leveringszekerheid. EnergieNed deed het voorstel tijdens het symposium Toekomstige infrastructuur voor de energievoorziening, op 31 oktober in Den Haag.

Sinds de intrede van liberalisering is er een strikte scheiding gekomen tussen handel door energieleveranciers en beheer van de infrastructuur door de netbeheerders. Nu er twee jaar ervaring is met deze scheiding en het toezicht daarop, organiseerde EnergieNed een symposium om een discussie te starten over de toekomstige infrastructuur voor de energievoorziening en de daarbij behorende reguleringssystematiek. Tijdens het symposium werden onderzoeken gepresenteerd van NYFER het onderzoeksinstituut van de universiteit van Nijenrode en de Technische Universiteit Delft.

Volgens NYFER heeft DTe weliswaar verdedigbare uitgangspunten gekozen voor de huidige reguleringsmethode, maar bevat deze in zijn uitvoering fundamentele onzekerheden, die de bruikbaarheid beperken. De opgelegde efficiencykortingen aan de netbeheerders zijn daarom discutabel en tot op zekere hoogte willekeurig; zowel overwinsten als financiële nood zijn daardoor mogelijk. Ook brengt de DTe zichzelf met de huidige reguleringsmethodiek in een lastige positie door investeringsplannen te willen beoordelen, voordat deze in de tarieven mogen worden verwerkt. Door zijn informatieachterstand zal de toezichthouder die beoordeling nooit goed kunnen doen.

De Technische Universiteit Delft wijst erop dat het huidige reguleringsstelsel innovaties in energienetwerken belemmert. Innovaties zijn echter noodzakelijk om ook op langere termijn een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem te kunnen waarborgen. Er wordt te veel de nadruk op concurrentiebevordering gelegd, wat ten koste gaat van de efficiëntie van de energievoorziening. In dit verband wijst de TU Delft erop dat de strikte scheiding tussen netbeheer en handel belangrijke beperkingen opwerpt. Netbeheerders kunnen bij voorziene capaciteitskrapte alleen kiezen voor netverzwaring en dus bijvoorbeeld niet voor het plaatsen van lokale productiecapaciteit of het meedenken over energiebesparende maatregelen bij de klant. De taken en functies van netwerkbedrijven dienen volgens de TU Delft opnieuw te worden gedefinieerd.

EnergieNed pleit voor een reguleringsmodel waarin zowel kosten als leveringszekerheid een rol spelen. Dat model zou ook de netbeheerders meer dan nu de ruimte moeten laten voor gedegen en efficiënt onderhoud en tijdige, klantgerichte investeringen. Transparantie daarin zou kunnen worden bereikt door certificering van onderhoudsprocessen en investeringsplannen met audits en externe adviezen.


---

---