Gemeente Amsterdam


---
|
De cliënt centraal

De cliënt centraal

Het college van B&W gaat akkoord met de raadsvoordracht over de Regiovisie Geestelijke Gezondheidszorg Amsterdam-Diemen. Uitgangspunten in de Regiovisie zijn dat er 1) door wordt gegaan met het beleid van vermaatschappelijking en 2) dat de cliënt centraal gesteld wordt. Vermaatschappelijking houdt in: het zoveel mogelijk bieden van psychiatrische zorg in de directe omgeving van de cliënt. Enkele voorbeelden van het centraal stellen van de cliënt:
* De GGZ-instellingen zullen de grenzen tussen de huidige GGZ-regio's opheffen, zodat de cliënt meer keuzevrijheid heeft.
* Er zal een onafhankelijke indicatiestelling worden georganiseerd waarbij er meer ruimte moet komen voor persoonsgebonden budgetten. Effecten hiervan zullen onder meer zijn, dat de cliënt zelf kan bepalen waar hij zijn of haar zorg inkoopt, dat mantelzorgers voldoende kunnen worden toegerust en dat er een voldoende niveau van zorg in de instellingen voor maatschappelijke opvang gerealiseerd kan worden.

* Cliënten van de GGZ moeten ondersteund worden door persoonlijke intermediairs.

* De GGZ-instellingen zullen hun aanbod meer afstemmen op de vraag van allochtone cliënten.

Om (ex) cliënten van de geestelijke gezondheidszorg optimaal te laten functioneren in Amsterdam moeten de bestaande belemmeringen in de stad worden weggenomen. Daarom staat er ook een aantal opdrachten voor de gemeente in de Regiovisie:

* Het organiseren van een adequaat maatschappelijk steunsysteem, onder regie van de stadsdeelbesturen.

* Zorg dragen voor sociale activering en toeleiding naar werk.
* Afstemmen van de behoefte aan bijzondere woonvormen met het aanbod.

* Regie voeren bij de organisatie van een sluitende crisisopvang.
* Samen met het Zorgkantoor organiseren van een kwalitatief voldoende begeleiding en zorg in de dak- en thuislozenopvang.

Een aantal actiepunten uit de Regiovisie wordt nu al uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan: maandag 29 oktober heeft een aantal partijen een convenant ondertekend waarin zij zich verplichten tot het leveren van een geprotocolleerde medisch-farmaceutische zorg in de maatschappelijke opvang. Het Zorgkantoor heeft dit convenant en de protocollen voorbereid.
"Door deze maatregelen kunnen mensen met psychiatrische problemen beter functioneren in de stad", aldus wethouder Bea Irik. De Regiovisie is tot stand gekomen met de provincie Noord-Holland, de gemeenten Amsterdam en Diemen, het Zorgkantoor, de zorgaanbieders en de patiënten/consumenten.
Behandeling in de raadscommissie is op 15 november en in de gemeenteraad op 28 november.

Herbert Raat

^


-

© gemeente Amsterdam - 31-10-2001