Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Meer succesvolle levertransplantaties bij kinderen mogelijk

Sinds 1983 is levertransplantatie een geaccepteerde behandelingsmogelijkheid voor leverziekten. Egbert Sieders bracht de resultaten van levertransplantaties bij kinderen in kaart en stelt vast dat de overleving nog verder verbeterd kan worden door de behandelingsstrategieën aan te passen. Zo is het bij kinderen bijvoorbeeld van belang dat zij in een zo vroeg mogelijk stadium van hun ziekte worden doorverwezen een transplantatiecentrum. Daardoor is er meer kans dat de patiënt en het levertransplantaat overleven, en dat er na de operatie minder complicaties optreden. Er is altijd een tekort aan passende levers voor kinderen, maar door volwassen levers te verkleinen, of te splitsen in twee transplantaten, wordt grotendeels het hoofd geboden aan dit tekort. In zijn onderzoek besteedt Sieders speciale aandacht aan levertransplantaties met deze technieken. "Het blijkt dat bij een transplantatie met aangepaste levers de kans op complicaties groter is dan bij hele transplantaten," zegt Sieders, "Maar deze resultaten zijn te verbeteren. Onder meer door een aantal chirurgische technieken aan te passen, maar ook door een verbeterde logistiek tijdens de ingreep. Zo moet de donorlever zo kort mogelijk in ijs bewaard worden en het bloedverlies tijdens de operatie zoveel mogelijk worden beperkt. Bij sommige kinderen wordt de eigen lever al ver voor de transplantatie verwijderd, maar hoe langer het kind zonder lever is, hoe groter de kans op het mislukken van de transplantatie. Deze tijd moet daarom zo kort mogelijk zijn." Wanneer de donorlevers worden gesplitst of verkleind, is de selectie van geschikte donoren van nog groter belang dan bij hele levers. Het verschil in leeftijd en gewicht van de donor en van de ontvanger moet zo klein mogelijk zijn. Ook een zo kort mogelijk verblijf van de donor op de intensive care blijkt de minste kans op complicaties op te leveren.

"Een tijdige verwijzing naar een transplantatiecentrum is van groot belang," zegt de promovendus, "Dan kunnen de artsen de progressie van de leverziekte beoordelen en het kind op het juiste moment op de wachtlijst plaatsen. En wanneer het eerste levertransplantaat faalt, moet zo snel mogelijk een retransplantatie plaatsvinden, omdat anders de lichamelijke conditie van het kind te veel achteruitgaat." Een onderbelichte complicatie voor de lange termijn is fibrose van de lever, die in bijna een derde van de gevallen voorkomt. Onder meer een bewaartijd van de donorlever van meer dan tien uur bleek een oorzaak van deze portale fibrose. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe deze complicatie voorkomen kan worden.

Egbert Sieders (Nieuw-Lekkerland, 1969) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de onderafdeling Hepatobiliaire chirurgie en levertransplantatie van de afdeling Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Sinds 1 december 2000 is hij daar in opleiding tot chirurg.

Datum en tijd

woensdag 31 oktober 2001, 16.00 uur

Promovendus

E. Sieders, tel. (050)361 61 61, fax (050)361 48 73, e-mail: E.Sieders@chir.azg.nl (werk)

Proefschrift

Outcome assessment of pediatric liver transplantation

Promotor

prof.dr. M.J.H. Slooff

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen