Euronext Brussels

Sapec versterkt haar energiepool aanzienlijk

Via haar dochteronderneming Tharsis en diens dochteronderneming Guadalmancha, die ze respectievelijk voor 67% en 68% in handen heeft, verwierf de groep Sapec participaties in verschillende Spaanse ondernemingen die gespecialiseerd zijn in de productie van energie uit hernieuwbare bronnen (waterkracht en windenergie).

Via Guadalmancha verwierf Tharsis meer specifiek enerzijds een belang van 51% in het kapitaal van de onderneming Saltesa, die op haar beurt 100% bezit van de onderneming Hidrohispana en anderzijds 30% van het kapitaal van Hidronorte. Deze ondernemingen hebben een gezamenlijke geïnstalleerde capaciteit van 60 MW, wat overeenkomt met een productiecapaciteit van ongeveer 155 GWh. Zij bezitten deze capaciteit onder de vorm van mini-centrales die nu al operationeel zijn en concessies die het mogelijk maken om in de nabije toekomst nieuwe centrales te bouwen.

Het is niet uitgesloten dat deze capaciteit kan worden opgetrokken. Ter vergelijking: de huidige energiepool van Sapec die rond Guadalmancha geconcentreerd is, vertegenwoordigt een geïnstalleerde capaciteit van 6 MW en een productiecapaciteit van 35 GWh.

Hiermee trekt Sapec haar productiecapaciteit beduidend op in een groeisector die een stabiele cashflow biedt. Ze diversifieert tevens het waterkrachtrisico daar de verworven centrales zeer verspreid over het Spaanse grondgebied liggen.

Sapec verovert daarmee een plaats onder de belangrijkste producenten van hernieuwbare energie in Spanje.

De totale investering voor Tharsis bedraagt 7,02 miljoen . Dankzij de belangrijke financiële reserves van de Groep kan dit bedrag volledig met het eigen vermogen worden gefinancierd. Momenteel wordt de mogelijkheid van een gedeeltelijke bankherfinanciering bestudeerd.

Deze operatie zal waarschijnlijk geen enkele bijdrage in het resultaat voor het jaar 2001 leveren. De verworven ondernemingen zullen pas vanaf het boekjaar 2002 worden geconsolideerd. Vanaf 2002 zal de positieve bijdrage in het geconsolideerde resultaat in stijgende lijn gaan en meegroeien met het ritme waarmee centrales die momenteel nog in een ontwikkelingsfase zitten, worden opgestart.

Bron: Sapec
Provider: Euronext Brussels