Voedingscentrum
November 2001
Special Novel foods en biotechnologie
De consument en novel foods
Marianne van der Wooning
Onderzoeker en Unilever-medewerker Stanley Brul ziet in de nabije
toekomst een veel belangrijkere rol in de ontwikkeling van novel foods
weggelegd voor de consument: Hij zal in een veel eerder stadium naar
zijn mening worden gevraagd.
Nieuwe conserveringstechnieken
Iekje Berg
Producten kunnen een novel food worden door de manier waarop ze worden
bewerkt. In dit artikel staan een aantal nieuwe
conserveringstechnieken die onder de wetgeving voor novel foods
vallen.
De wetgeving rond novel foods
Geert Houben
Voor een nieuw voedingsmiddel of een nieuw ingrediënt op de markt
komt, moet een producent daarvoor goedkeuring verwerven. Een aantal
stroomschemas kunnen productontwikkelaars helpen als ze aan novel
foods beginnen.
Meer veiligheid door DNA-technieken
Esther Kok, Ad Peijnenburg, Jaap Keijer en Harrie Kuiper
DNA-microarraytechnologie wordt onder andere benut om veranderde
genexpressie in de plant ten opzichte van de ouderplant op te sporen.
Dit werpt nieuw licht op de veiligheidsbeoordeling van genetisch
veranderde gewassen en daarvan afgeleide producten.
Aandacht voor life sciences
Ank Louwes
De Nederlandse overheid investeert de komende jaren ruim een half
miljard gulden in biotechnologie. Wat is de rol van het ministerie van
Economische Zaken in deze ontwikkeling. Een interview met
EZ-projectleider Menno Horning.
En verder:
Het Voedingscentrum hecht aan goede publieksinformatie over novel
foods en functional foods
Henk van den berg
Verslag van de hoorzitting van de Tijdelijke Commissie Biotechnologie
en Voedsel
De discussie zal niet verzanden: wie niet meedoet, wordt toch gehoord'
Hans Kraak
Discussie over extra vitamine D voor zwangeren en zogenden
Henk van den Berg en Joke Hammink
Een grafiekenpagina over De wereld van gentechgewassen.
Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl