Voedingscentrum
November 2001

Special Novel foods en biotechnologie

De consument en novel foods
Marianne van der Wooning
Onderzoeker en Unilever-medewerker Stanley Brul ziet in de nabije toekomst een veel belangrijkere rol in de ontwikkeling van novel foods weggelegd voor de consument: Hij zal in een veel eerder stadium naar zijn mening worden gevraagd.

Nieuwe conserveringstechnieken
Iekje Berg
Producten kunnen een novel food worden door de manier waarop ze worden bewerkt. In dit artikel staan een aantal nieuwe conserveringstechnieken die onder de wetgeving voor novel foods vallen.

De wetgeving rond novel foods
Geert Houben
Voor een nieuw voedingsmiddel of een nieuw ingrediënt op de markt komt, moet een producent daarvoor goedkeuring verwerven. Een aantal stroomschemas kunnen productontwikkelaars helpen als ze aan novel foods beginnen.

Meer veiligheid door DNA-technieken
Esther Kok, Ad Peijnenburg, Jaap Keijer en Harrie Kuiper DNA-microarraytechnologie wordt onder andere benut om veranderde genexpressie in de plant ten opzichte van de ouderplant op te sporen. Dit werpt nieuw licht op de veiligheidsbeoordeling van genetisch veranderde gewassen en daarvan afgeleide producten.

Aandacht voor life sciences
Ank Louwes
De Nederlandse overheid investeert de komende jaren ruim een half miljard gulden in biotechnologie. Wat is de rol van het ministerie van Economische Zaken in deze ontwikkeling. Een interview met EZ-projectleider Menno Horning.

En verder:
Het Voedingscentrum hecht aan goede publieksinformatie over novel foods en functional foods
Henk van den berg

Verslag van de hoorzitting van de Tijdelijke Commissie Biotechnologie en Voedsel
De discussie zal niet verzanden: wie niet meedoet, wordt toch gehoord'

Hans Kraak

Discussie over extra vitamine D voor zwangeren en zogenden Henk van den Berg en Joke Hammink

Een grafiekenpagina over De wereld van gentechgewassen.

Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl