RVZ

RVZ advies: Gezondheidsrisico s

Zoetermeer, 30 oktober 2001

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg vraagt extra aandacht van de rijksoverheid voor bescherming van de bevolking tegen gezondheidsbedreigingen. De legionellabesmetting in Bovenkarspel, de vuurwerkramp in Enschede, de brand in Volendam en de recente gebeurtenissen in New York hebben aangetoond dat ingrijpende bedreigingen van de gezondheid niet uit te bannen zijn. Niettemin mag van de overheid een zichtbare en betrouwbare inspanning op het terrein van de gezondheidsbescherming worden verwacht. Dit schrijft de RVZ in haar advies Gezondheidsrisico.s voorzien, voorkomen en verzekeren, dat vandaag aan minister Borst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is uitgebracht.

De overheid moet samenleving weerbaar maken tegen gezondheidsbedreigingen.
Gezondheidsbedreigingen zullen altijd voorkomen en er staan ons ook steeds nieuwe, nog onvermoede, te wachten. Globalisering en internationalisering dragen hieraan bij. De recente gebeurtenissen onderstrepen dit nog eens.
De overheid is grondwettelijk verantwoordelijk voor de bescherming van de gezondheid van haar burgers. Zij zal daarom de maatregelen, die zij getroffen heeft voor bestaande risico.s, regelmatig moeten toetsen op paraatheid, bruikbaarheid en actualiteit. Voor de zich ontwikkelende risico.s zal de overheid een monitorings- en signalerings-systeem moeten opzetten waardoor zij tijdig maatregelen kan treffen wanneer de risicosituatie zich voordoet. Om zich te kunnen voorbereiden op risico.s die op dit moment nog onbekend zijn, zou de overheid een denktank moeten installeren die kennis vergaart in internationaal verband. Voor het crisismamagement van op dit moment nog onbekende risico.s moet de overheid een protocol maken, dat regelmatig wordt getoetst aan nieuwe ontwikkelingen.

Het niveau van gezondheidsbescherming is in Nederland hoog. Mede daardoor bestaat het gevaar van een onterecht gevoel van veiligheid en verslapping van de aandacht. Dachten we de meeste infectieziekten uitgebannen te hebben, door het toegenomen internationaal verkeer duiken ze weer op. Denk bijvoorbeeld aan t.b.c. Ook nieuwe infectieziekten ontstaan zoals Aids en BSE. Hetzelfde geldt voor het voorkomen en bestrijden van rampen. Permanente waakzaamheid, toezicht op de naleving van afspraken en oefenen van hulpverlening in rampsituaties blijft derhalve geboden. Het beleid van de overheid moet verder gericht zijn op permanente signalering van zich ontwikkelende risico.s en nog onbekende risico.s. Bij de overheid berust de taak om de bevolking daarover op adequate wijze voor te lichten, waarbij zij de norm stelt van wat wel en wat niet tot een aanvaardbaar risico moet worden gerekend.

De verzekerbaarheid en afwikkeling van de schade wanneer rampen zich onverhoopt toch mochten voordoen, verdienen naar de mening van de RVZ extra aandacht. De opvattingen van verzekeraars over de verzekerbaarheid van gezondheidsschade als gevolg van externe risico.s veranderen al naar gelang de omstandigheden. Dit vormt voor burgers een bron van onzekerheid. De RVZ is van mening dag de overheid hieraan maar ten dele wat kan doen. De overheid moet bevorderen dat burgers zich in de toekomst aanvullend kunnen verzekeren tegen de financiële gevolgen van dergelijke risico.s.


-0-0-0-