Voedingscentrum
Voedingscentrum: diepgaand onderzoek Hygiënecode vereist Sterfgevallen tonen noodzaak strikte naleving in zorgsector aan

30 oktober

Recente sterfgevallen door besmetting met de salmonella bacterie tonen de noodzaak aan van een strikte naleving van de Hygiënecode in zorginstellingen. Dit stelt het Voedingscentrum aan de vooravond van de presentatie van de nieuwe Hygiënecode voor de Voedingsverzorging in Zorginstellingen. Het Voedingscentrum wil samen met de Nederlandse Voedselautoriteit diepgaand onderzoeken hoe de Hygiënecode in de praktijk wordt nageleefd. Ook gaat het Voedingscentrum een campagne ontwikkelen om de Nederlandse bevolking beter te informeren over risicos en bereidingswijze van bacteriegevoelige voedingsmiddelen in de privéhuishouding.

Vorige week kondigden de ministers Borst van VWS en Brinkhorst van LNV al aan maatregelen te nemen om het gebruik van rauwe eieren in zorginstellingen rechtstreeks per wet te verbieden. Pluimveebedrijven die besmet zijn met de salmonella bacterie mogen geen eieren meer verkopen. Aanleiding voor de maatregelen zijn de recente salmonella besmettingen in een zorginstelling in Zwolle. Heleen Kornblüt van het Voedingscentrum, voorzitter van de werkgroep Evaluatie en aanpassing Hygiënecode: De maatregelen betekenen niet dat koks geen desserts zoals bavarois meer kunnen bereiden. De Hygiënecode biedt alternatieven voor het gebruik van rauwe eieren in de grootkeuken.

Elke instelling in de gezondheidszorg moet de veiligheid van de maaltijden waarborgen. De Hygiënecode voor de Voedingsverzorging in Zorginstellingen biedt daarvoor de handvatten en randvoorwaarden. De uitvoering en dus het uiteindelijke resultaat is de verantwoordelijkheid van de instellingen zelf. Morgen wordt de nieuwe Hygiënecode gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens een symposium in de Reehorst te Ede, georganiseerd door het Voedingscentrum en het blad Grootkeuken. In de nieuwe editie zijn reeds bestaande voorschriften in samenwerking met alle betrokkenen aangescherpt en nader uitgewerkt.

Sinds eind 1995 zijn alle bedrijven en organisaties die zich bezighouden met het bereiden, bewaren, transporteren en verstrekken van levensmiddelen of voeding verplicht te werken met een systeem dat de voedselveiligheid moet beheersen: HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). Het Voedingscentrum heeft samen met andere betrokkenen speciaal voor instellingen in de gezondheids- en ouderenzorg de Hygiënecode voor de Voedingsverzorging in Zorginstellingen ontwikkeld om de veiligheid van maaltijden te waarborgen. Deze Hygiënecode, die verscheen in 1996, is geheel gebaseerd op HACCP en goedgekeurd door de minister van VWS.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/