Voedingscentrum
Voedingscentrum: diepgaand onderzoek Hygiënecode vereist
Sterfgevallen tonen noodzaak strikte naleving in zorgsector aan
30 oktober
Recente sterfgevallen door besmetting met de salmonella bacterie tonen
de noodzaak aan van een strikte naleving van de Hygiënecode in
zorginstellingen. Dit stelt het Voedingscentrum aan de vooravond van
de presentatie van de nieuwe Hygiënecode voor de Voedingsverzorging in
Zorginstellingen. Het Voedingscentrum wil samen met de Nederlandse
Voedselautoriteit diepgaand onderzoeken hoe de Hygiënecode in de
praktijk wordt nageleefd. Ook gaat het Voedingscentrum een campagne
ontwikkelen om de Nederlandse bevolking beter te informeren over
risicos en bereidingswijze van bacteriegevoelige voedingsmiddelen in
de privéhuishouding.
Vorige week kondigden de ministers Borst van VWS en Brinkhorst van LNV
al aan maatregelen te nemen om het gebruik van rauwe eieren in
zorginstellingen rechtstreeks per wet te verbieden. Pluimveebedrijven
die besmet zijn met de salmonella bacterie mogen geen eieren meer
verkopen. Aanleiding voor de maatregelen zijn de recente salmonella
besmettingen in een zorginstelling in Zwolle. Heleen Kornblüt van het
Voedingscentrum, voorzitter van de werkgroep Evaluatie en aanpassing
Hygiënecode: De maatregelen betekenen niet dat koks geen desserts
zoals bavarois meer kunnen bereiden. De Hygiënecode biedt
alternatieven voor het gebruik van rauwe eieren in de grootkeuken.
Elke instelling in de gezondheidszorg moet de veiligheid van de maaltijden waarborgen. De Hygiënecode voor de Voedingsverzorging in Zorginstellingen biedt daarvoor de handvatten en randvoorwaarden. De uitvoering en dus het uiteindelijke resultaat is de verantwoordelijkheid van de instellingen zelf. Morgen wordt de nieuwe Hygiënecode gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens een symposium in de Reehorst te Ede, georganiseerd door het Voedingscentrum en het blad Grootkeuken. In de nieuwe editie zijn reeds bestaande voorschriften in samenwerking met alle betrokkenen aangescherpt en nader uitgewerkt.
Sinds eind 1995 zijn alle bedrijven en organisaties die zich bezighouden met het bereiden, bewaren, transporteren en verstrekken van levensmiddelen of voeding verplicht te werken met een systeem dat de voedselveiligheid moet beheersen: HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). Het Voedingscentrum heeft samen met andere betrokkenen speciaal voor instellingen in de gezondheids- en ouderenzorg de Hygiënecode voor de Voedingsverzorging in Zorginstellingen ontwikkeld om de veiligheid van maaltijden te waarborgen. Deze Hygiënecode, die verscheen in 1996, is geheel gebaseerd op HACCP en goedgekeurd door de minister van VWS.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Noot voor de redactie/