Bloemenveiling Holland

30-10-2001

Weekbericht week 43 2001: Snijbloemen


1 november zorgt ook dit jaar weer voor een stijging van de bloemenprijzen. Eindigde in week 42 de middenprijs van de snijbloemen op 45 cent, afgelopen week kwam de middenprijs uit op 61 cent. Ook bleven de dagelijkse middenprijzen nog stijgen. De week startte met een middenprijs van 55 cent, maar afgelopen vrijdag was dit zelfs opgelopen tot 67 cent. Producten waar deze periode van het jaar veel vraag naar is zijn de geplozen Chrysanten en Cymbidium. Deze producten deden het dan ook goed in de prijsvorming.

De geplozen Chrysanten kwamen met een aanvoerdaling van 30% in vergelijking met vorig jaar in dezelfde week uit op een middenprijs van 1,17 gulden. Dit is 28 cent hoger dan vorig jaar. De grootbloemige Cymbidium daalde ook licht in de aanvoer (-1,7%) en kwam uit op een gemiddelde prijs van 12,83 gulden en dit is 1,42 gulden meer dan de gemiddelde prijs van vorig jaar in dezelfde week.

Ondanks de prijsstijging blijft de middenprijs nog wel achter bij vorig jaar. Vergelijken we een aantal belangrijke snijbloemen dan zien we de volgende resultaten.

De middenprijs van de totale groep snijbloemen kwam bij een aanvoerdaling van 6% uit op 61 cent, dit is 3 cent lager dan vorig jaar. De troschrysanten liftte wel mee met de stijgende prijzen van de geplozen Chrysanten maar bij een aanvoerdaling van bijna 3% kwam de middenprijs uit op 57 cent en dat is nog steeds 11 cent lager dan de gemiddelde prijs vorig jaar in dezelfde week. De aanvoer van de grootbloemige rozen steeg met 9%. De middenprijs kwam uit op 71 cent en dit is 7 cent lager dan vorig jaar. Mede door de grotere aanvoer van zowel Nederlands als Import Gypsohila ( +61%) daalde de middenprijs naar 47 cent. Vorig jaar lag de middenprijs nog op 77 cent. De aanvoer van Lisianthus daalde fors (-40%) De middenprijs steeg o.a. hierdoor met 15 cent en kwam uit op 96 cent. Freesia kwam bij een aanvoerdaling van 8% uit op een middenprijs van 27 cent en dat is 3 cent lager dan vorig jaar.

De aanvoer op maandag was nog vrij groot met ruim 9000 karren voor de klokken in Naaldwijk. Eerste indrukken van deze week zijn dat de middenprijzen vanwege o.a. de grote aanvoer behoorlijk onder druk komen te staan.