Nationaal Dubo Centrum

Opening dubo GWW wijzer
GWW-sector deelt praktijkkennis en -ervaring duurzaam bouwen

Donderdag 11 oktober jongstleden is onder grote belangstelling de dubo GWW wijzer geïntroduceerd. Het betreft een nieuwe internetsite waar marktpartijen praktijkervaring met duurzame grond-, weg- en waterbouw kunnen delen. De sector krijgt hiermee - naast het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen GWW - de beschikking over een tweede belangrijk instrument om duurzaam bouwen binnen de sector als geheel op een nog hoger plan te tillen.
Om het praktijkkarakter van de dubo GWW wijzer te benadrukken vond de introductie plaats tijdens de demodag 'grootschalig onderhoud van de Gooiseweg (N305) nabij Zeewolde': één van de duurzame praktijkvoorbeelden die in de wijzer zijn opgenomen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op lokatie overhandigde de heer mr. L.H. Kokhuis, Directeur-Generaal van de Volkshuisvesting (VROM) het nieuwe instrument aan een select gezelschap van prominente vertegenwoordigers uit de gww-sector. Kokhuis maakte van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat er in de sector eigenlijk al heel lang duboprincipes en -maatregelen worden toegepast, maar dat deze (soms) letterlijk en figuurlijk vaak niet zichtbaar zijn. Wat dat laatste betreft vergeten veel bouwpartijen simpelweg melding te maken van duurzame maatregelen. Een gemiste kans want hierdoor lijkt het dat er weinig duurzaams in gww-projecten tot standkomt, terwijl uit de praktijk juist regelmatig het tegendeel blijkt. Daarentegen zou de sector deze prestatie nog kunnen verhogen door duurzaam bouwen standaard vanaf de initiatieffase in het projectproces te integreren. Dit heeft VROM gemotiveerd bij te dragen aan deze internetsite die naar verwachting (de verdere ontwikkeling van) duurzame gww meer zichtbaar zal maken.

Namens de marktpartijen nam gedeputeerde W. de Raad, vertegenwoordiger van de provincie Flevoland in het Inter Provinciaal Overleg (IPO) 'de wijzer' in ontvangst. In een kort dankwoord sprak deze laatste de wens uit dat de marktpartijen elkaar via dit medium zullen inspireren om duurzaamheid integraal mee te nemen in nieuwe werken en projecten. Hiertoe zullen zij collectief de internetsite verder moeten uitbouwen met praktijkvoorbeelden van projecten en werken waarin duurzame maatregelen zijn toegepast.

Inspirerende praktijkvoorbeelden
Projecten en werken kunnen op diverse niveaus worden gepresenteerd. Op maatregelenniveau, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van innovatieve technieken of processen. Maar ook op gebiedsniveau, wanneer is gewerkt aan integratie van duurzame gww binnen duurzame stedebouwkundige ontwerptrajecten. De internetsite is gelanceerd met een kleine dertig duurzaam uitgevoerde werken en projecten. Bezoekers van de site kunnen hieruit langs diverse criteria projecten van hun interesse selecteren. Naast praktijkvoorbeelden biedt de internetsite informatie over het Nationaal Pakket; een nieuwslijst en een rubriek vraag en antwoord.

Ook voor uw duurzame werken en projecten
Presentatie in de dubo GWW wijzer is een goede manier om uw project en organisatie duurzaam over het voetlicht te brengen. Elke partij uit de gww-sector die in het betreffende project is betrokken, mag hiertoe projectpresentaties indienen. Projecten kunnen online worden geregistreerd en voor het aanmelden van projecten worden geen kosten in rekening gebracht.

Het project Gooiseweg
Het project Gooiseweg is ingediend door de Provincie Flevoland en betreft het voorbereiden en uitvoeren van het niet-jaarlijks onderhoud van de verhardingsconstructie van een deel van de Gooiseweg. Tezamen met Vermeer Infrastructuur BV en Grontmij NV heeft de provincie het initiatief genomen in bouwteamverband een proefproject uit te voeren waarbij duboprincipes zeer nadrukkelijk worden meegenomen. Een uitgangspunt hierbij is het vastleggen van de ervaringen en de opgedane kennis over te dragen naar de sector. Randvoorwaarde bij het project was dat het volgen van de duboprincipes niet mocht leiden tot verlies van functionaliteit, (veel) hogere kosten of experimenten. Deze opzet is geslaagd en vooruitlopend op het eindresultaat werden de projectaanpak en de toe te passen dubomaatregelen aan de aanwezigen gepresenteerd.

29 oktober 2001