NRG

Ansicht van Rupert Murdoch voor kamerleden: Thanks a Million!


-Rupert Murdoch zegt: Thanks a Million!

-Uitstel radioveiling levert Murdoch-zenders 6 miljoen gulden bruto per week op

-Steun aan staatssecretarissen

-Oproep het onaanvaardbaar uit te spreken

Staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg, de mediaspecialisten in de Kamer en leden van de fracties van PvdA en D66 krijgen vandaag een ansicht van mediatycoon Rupert Murdoch. Een lachende Rupert Murdoch (naast een bord 'Thanks a Million!') bedankt zo Haagse mediabeslissers voor de vele honderden miljoenen guldens die de jarenlange uitstel van de radioveiling hem heeft opgeleverd.
De afzender is NRG/Nieuws FM.

Over twee weken vindt het volgende bedrijf van de radiosoap plaats. Op 15 november spreken Kamer en Kabinet over de veiling. Die dag is het exact 1700 dagen geleden dat de veiling voor het eerst werd uitgesteld - 18 maart 1997. NRG roept de staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg op dan het onaanvaardbaar uit te spreken tegen de zigzaggende fracties in de Tweede Kamer.

De overheid kondigt al vijf jaar aan dat er 'binnenkort' geveild gaat worden. Nieuws FM (nu onderdeel van de Nederlandse Radiogroep - NRG) bereidt zich sinds 1996 op de herverdeling. Het heeft al die jaren geinvesteerd, zonder inkomsten. Al die tijd heeft het de overheid vertrouwd dat het woord houdt.
De NRG is honderd procent in Nederlandse handen. Het wordt gefinancierd door Imca Vastgoed, het bedrijf van topondernemer Erik de Vlieger. De NRG is het zusterbedrijf van de NTG, de Nederlandse Tijdschriftengroep.

Het is belangrijk dat de veiling doorgaat. Door de herverdeling zal het aantal commerciele zenders verdubbelen. Zo krijgt de luisteraar meer keus. Er worden tevens frequenties gereserveerd voor nieuws, klassiek en nederlandse muziek. Nieuwe radio-initiatieven krijgen een kans. Nederland mag geen kartel-land worden en daarom moet er op de radio ruimte komen voor nieuwkomers. De commerciele radio is nu een onderonsje voor buitenlandse partijen, zoals het kartel van Rupert Murdoch, eigenaar van Sky Radio en 538.

Een beauty contest is geen oplossing. De situatie in Belgie toont dat aan. Daar kreeg de overheid een stortvloed aan processen te verwerken. Geen wonder, want welke criteria hanteer je bij zo'n beauty contest? Ervaring? Dat leidt er alleen maar toe dat nieuwkomers worden uitgesloten. Cultuurpolitiek? Dat betekent dat de overheid straks mag uitmaken of een hard-rock-zender of een classic-rock-zender belangrijker is voor Nederland. Terecht noemt VVD-mediaspecialist Nicolai dit het communistische model. Dat leidt ook tot jarenlang uitstel. De enige die daar belang bij heeft is Murdoch.

De veiling wordt inmiddels 55 maanden uitgesteld. Elke WEEK uitstel levert de Murdoch-zenders samen een bruto-reclame-omzet van 6 miljoen gulden op.

Ondertussen wordt er zo lang getreuzeld over de veiling dat er volop geshopt wordt in de frequenties die straks onder de hamer moeten. De hoofdprijs in de veiling, de 98.9 FM, is inmiddels al weer ingepikt door de publieke radio. Dat is het zoveelste bewijs dat uitstel van de veiling slecht is voor de hele commerciele radio.

Wat iedereen vergeten lijkt is dat de Tweede Kamer de veiling allang heeft goedgekeurd.Op 18 maart 1997 bepaalde de Kamer zich uit dat 'met een veiling een transparante toedeling bereikt kan worden van de commerciele omroep beschikbare frequenties.' Deze motie Kamp werd ondertekend door de fracties van de PvdA, D66 en VVD. Deze fracties toonden zich keer op keer enthousiast over de veiling. Het sloot zich zo aan bij de plannen van Verkeer en Waterstaat.

Er bestaat veel sympathie voor de veiling. De Minister-President, het kabinet, de ministers en staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en OCW, alsmede de Opta, de NMa, de Landsadvocaat en het Commissariaat voor de Media vinden dat er geveild moet worden. Ook voorzitter Bouw van de commissie Bouw heeft onlangs in een hoorzitting in de Kamer uitgesproken dat de veiling een open, eerlijke en transparante manier is om de frequenties te verdelen - opnieuw een belangrijke doorbraak.
Een vooraanstaande commerciele zender als Yorin FM is pro-veilen. Ook Veronica, Radio Nationaal, Radio 192, ID&T Radio, Kink FM en Q the Beat willen dat er snel geveild wordt. Er waren hoofdredactionele commentaren pro-veilen in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw.

Murdoch komt steeds verder alleen te staan. Alleen de mediaspecialisten van de PvdA, D66 en CDA steunen de belangen van de mediatycoon nog. Zij slepen het radiodossier van uitstel tot uitstel, in de hoop wat politieke punten te scoren. Voor hen is het beschadigen van VVD-staatssecretaris De Vries belangrijker dan de gezondheid van de Nederlandse radio.

Wat de radio nu nodig heeft is leiderschap. De oplossing bedraagt slechts vier lettergrepen: on-aan-vaard-baar. Dat is het woord dat de staatsecretarissen De Vries en Van der Ploeg bij het volgende Kamerdebat op 15 november moeten uitspreken om de zigzaggende fracties de mond te snoeren. Paars Twee neemt dan zijn verantwoordelijkheid. Zoals professor Van der Ploeg pleegt te zeggen: de regering regeert en de Kamer controleert. Het kan niet zo zijn dat De Vries en Van der Ploeg het langslependste dossier op hun terrein doorgeven aan hun opvolger zonder zelf een knoop te hebben doorgehakt.

drs Martin Bosma, MA, directeur NRG / Nederlandse Radiogroep onaanvaardbaar@xs4all.nl, 06 192 183 66

Wie een berichtje stuurt aan onaanvaardbaar@xs4all.nl krijgt de ansicht toegemaild. Binnenkort verschijnen er ook t-shirts met dezelfde afbeelding.

29 okt 01 14:34