Vlaamse Volksunie

AGALEV en SP kunnen hun geloofwaardigheid bewijzen. (28/10/01)

Gisteren raakte bekend dat de voorzitters van de VLD en de PS een monsterverbond sloten, waardoor het parlement aan banden gelegd wordt. Beide heren beslisten onder hun tweetjes dat er geen spijtoptantenregeling en geen migrantenstemrecht komt.

Het parlement wordt vakkundig uitgeschakeld in de allerbeste Dehaene-stijl. De politieke cultuur blijft oud. Kamerlid Geert Bourgeois diende een nieuwe mondelinge vraag in om het standpunt van de Minister te kennen. Deze verklaarde zich dinsdag immers akkoord om mee te werken aan het voorstel van de oppositie.

Agalev en SP reageren verontwaardigd. Binnenkort kunnen deze beide partijen hun geloofwaardigheid terzake bewijzen. Na het herfstreces wordt beslist over de agendering van het wetsvoorstel Van Parys-Bourgeois over de spijtoptanten. Volgende week ligt de motie die kamerlid Geert Bourgeois indiende n.a.v zijn interpellatie ter stemming in de plenaire vergadering. Die motie luidt als volgt : `De Kamer beveelt de minister aan het parlement de volle vrijheid te geven om een wetgeving inzake spijtoptanten uit te werken en goed te keuren.'

Wie het spektakel van vorige donderdag in de Kamer nog voor ogen heeft, weet dat het ergste te vrezen valt. De `democraten' van de meerderheid, Agalev op kop, stelden bij monde van Jef Tavernier voor om elke bespreking en behandeling van een amendement van de oppositie uit te sluiten. Daarvoor werd een artikel van het Kamerreglement (art.38,3) opgediept dat alleszins in lengte van jaren niet meer gebruikt was. De meerderheid slaagde gelukkig niet in haar opzet. Maar als ze zelfs het amenderingsrecht van de oppositie wil fnuiken, is het slecht gesteld met de parlementaire democratie.

Auteur:
Nieuw-vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: geert bourgeois
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be
Url: www.n-va.be