Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 26 oktober 2001

ONTEIGENING ALLEEN GEBRUIKEN ALS LAATSTE REDMIDDEL BIJ OVERLAST DRUGSPANDEN

'Onteigenen is een ingrijpend middel dat alleen als laatste redmiddel mag worden ingezet om de overlast vanuit drugspanden tegen te gaan'. Dat standpunt laten Peter van Heemst (PvdA) en Otto Vos (VVD) aan de Eerste Kamer weten in hun reactie op de schriftelijke inbreng van de Eerste Kamer bij het Initiatiefwetsvoorstel Victor. In de nota naar aanleiding van het verslag, die vandaag is uitgebracht, gaan de twee initiatiefnemers in op een groot aantal kritische vragen en opmerkingen die door de Eerste Kamer zijn gesteld.

Zij gaan op verzoek van de Eerste kamer uitvoerig in op de vraag hoe de voorgestelde bevoegdheid om drugspanden te onteigenen zich verhoudt tot de Grondwet en het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM).

Volgens Van Heemst en Vos biedt het EVRM voldoende ruimte om de handhaving van de openbare orde en het voorkomen van strafbare feiten als een geoorloofd doel te zien, dat het algemeen belang dient. Op basis hiervan kan het gerechtvaardigd zijn om tot onteigening over te gaan. Zij zien de onteigening dus niet als strafmaatregel, maar juist als een maatregel om een herstel van leefbaarheid te bereiken.

De initiatiefnemers zijn nagegaan hoe in de praktijk gebruik wordt gemaakt van de Wet Victoria. Deze wet geeft de burgemeester de bevoegdheid om een overlast gevend pand te ontruimen en sluiten. In de gemeente Rotterdam zijn de ervaringen positief. Vanaf november 1997 zijn in deze gemeente bijna 80 sluitingszaken behandeld. Naar aanleiding hiervan zijn uiteindelijk ruim 110 woningen gesloten. In Den Haag zijn in de afgelopen twee jaar 30 woningen gesloten. De wet is eveneens toegepast in gemeenten als Vlissingen, Roermond, Heerlen en Venlo.

In de praktijk bestaat een grote behoefte aan de vervolgmaatregelen, die in de Initiatiefwet Van Heemst en Vos zijn opgenomen. Een voorgestelde vervolgmaatregel betreft bijvoorbeeld het in bewoning geven van een ontruimd pand aan een bonafide huurder. Op deze manier kan worden teruggekeerd naar een normale en dus veilige situatie in een straat en woonbuurt.

De initiatiefnemers rekenen er overigens op dat de Eerste Kamer op basis van de uitvoerige reactie in staat en bereid is tot plenaire behandeling over te gaan.

Voor meer informatie: Peter van Heemst 010-413 8064