Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 26 oktober 2001

... B & W-nieuws week 44

Bestuursdienst
Het college heeft kennis genomen van de nota 'Cameratoezicht in gemeente Haarlemmermeer'. In de nota wordt het wettelijk kader (wetboek van strafrecht en privacywetgeving) waaraan cameratoezicht moet voldoen uiteengezet, wordt ingegaan op de behoefte aan cameratoezicht met het oog op de openbare orde en wordt de regelgeving behandeld met betrekking tot het cameratoezicht met als doel beveiliging. Momenteel vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden van cameratoezicht op en rond het station Hoofddorp. Naar de mening van het college is aan cameratoezicht, uit oogpunt van openbare orde, op andere locaties vooralsnog geen behoefte. In het winkelcentrum van Hoofddorp vindt cameratoezicht plaats in opdracht van de Belangenvereniging Winkeliers Polderplein. Deze camera's voldoen aan de bepalingen in het Wetboek van strafrecht en de privacywetgeving. De raadscommissie ABM behandelt de nota in de vergadering van 31 oktober a.s.

Het college gaat akkoord met de structurele invulling van de functie van webredacteur (18 uur) bij de afdeling voorlichting. De raadscommissie ABM ontvangt het besluit ter kennisname in de vergadering van 5 december 2001.

Het college heeft ingestemd met de opzet, onderzoeksaspecten, organisatie en planning voor de uitvoering van een audit naar de stand van zaken Administratieve Organisatie beschrijvingen (AO-beschrijvingen). De doelstelling van deze audit is een beoordeling te geven van de aanwezigheid, actualiteit, aanpak en kwaliteit van AO-beschrijvingen bij diensten en concernafdelingen van de bestuursdienst.
De audit bestaat uit drie fasen:

1. (ontwikkelen van onderzoeksinstrument en lijst met processen, afgerond),

2. (afnemen interviews, verzamelen documenten en tussenrapportage, nov/dec 2001) en

3. (analyse en toetsing van de informatie en eindrapportage, jan/feb 2002).

Het college heeft de vragen van GroenLinks over de advertentiecampagne "We zijn er bijna" naar aanleiding van de Nyfer enquête beantwoord. Het college vermeldt in zijn antwoord dat de advertentiekosten (f 332.031,13; ¤ 150.669,16) betaald zijn vanuit de toereikende communicatiebudgetten van alle diensten en het programma Vinex. Verder staat in de brief dat het college via de begroting mandaat heeft om communicatiebudgetten in te zetten om gemeentelijk beleid over het voetlicht te brengen.

Grondbedrijf
Het college stemt in met de verkoop van diverse percelen bouwgrond op het bedrijvenpark Nieuw-Vennep-zuid aan diverse gegadigden. Ruimte, Wonen en Economie
Het college heeft kennis genomen van de DHV-rapportage Integrale Analyse van de Eerste Vervolgmeting ParkeerMonitor Hoofddorp (voorjaar 2001) en de daarbijbehorende diverse deelrapporten. De parkeermonitor 2001 bestaat uit vijf deelonderzoeken; het consumentenonderzoek, de ondernemersenquête, het parkeeronderzoek, het parkeermotievenonderzoek en het bewonersonderzoek. De uitkomsten van de deelonderzoeken zijn met elkaar in verband gebracht in het rapport integrale analyse van de resultaten. Het vernieuwde parkeerbeleid is voornamelijk opgesteld om langparkeren in het centrum te ontmoedigen waardoor bewoners in en de winkelbezoekers aan het centrum meer ruimte krijgen. Verder heeft het parkeerbeleid tot doel de parkeeroverlast in de woonwijken te beperken. Uit de parkeermonitor blijkt dat het parkeerbeleid zijn vruchten heeft afgeworpen: op de terreinen waar voorheen veel langparkeerders stonden is de parkeerduur afgenomen; op de locatie Nieuweweg gemiddeld 23 minuten lager, rond het Raadhuis gemiddeld 6 minuten lager. De parkeeroverlast in woonwijken is ook afgenomen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de bewoners in de blauwe zone worden "beschermd" door de zonering en overlast als gevolg van uitwijkgedrag niet of nauwelijks voorkomt. Buiten de blauwe zone is in sommige straten een hogere parkeerdruk gemeten. Dit is het gevolg van uitwijkgedrag vanuit het centrum. Het college heeft naar aanleiding van de uitkomsten van de parkeermonitor besloten het parkeerbeleid als volgt aan te passen:

* In Hoofddorp;

+ de parkeerplaatsen langs de Hoofdweg-westzijde van een B-tarief terug te brengen naar een C-tarief, dit gaat om ongeveer 140 parkeerplaatsen.

+ de blauwe zone in het noorden uit te breiden met een gedeelte van de van de Berghlaan, de Wieger Bruinlaan en de Nieuweweg. De bebouwing langs de Hoofdweg-oostzijde en het bejaardencomplex hoek Nieuweweg/vdBerghlaan maken daar geen deel van uit.

+ In het "Oude Buurtje" de blauwe zone in de Raadhuislaan te verlengen tot aan de ter Veenlaan, inclusief dr. Nanningastraat.


* In Nieuw Vennep;

+ een blauwe zone in te stellen op de parkeerplaatsen voor de ingang van het openluchtzwembad de Meerval gedurende het zwemseizoen (april-oktober)

+ een blauwe zone in te stellen op de Oosterdreef, Bosstraat en Klaproosstraat, Kerkstraat, Distelstraat en Hondsdrafstraat
+ de parkeerplaatsen bij station Nieuw Vennep onder het C2-tarief te brengen.

De Dienst Openbare Werken zal deze maatregelen omzetten in verkeersbesluiten. De betrokken bewoners krijgen de mogelijkheid tot inspraak op deze nog te nemen verkeersbesluiten. De raadscommissie Wonen & Verkeer geeft tijdens haar vergadering van 5 november 2001advies aan het college over de nota 'Parkeermonitor 2001'.

Vinex
Het college heeft de afspraken met het Spaarne Ziekenhuis over de vestiging boven de Vinex locatie Floriande bevestigd, waarbij de gemeente een bedrag van 5,6 miljoen aan meerkosten voor haar rekening neemt. De financiering is als volgt geregeld: 3,7 miljoen (bouwrijp maken) uit het exploitatiesaldo Vinex Woningbouw; 1.9 miljoen (1/2 hectare grond aankopen en niet gedekte BTW) ten laste van de reserve grondbedrijf. De raadscommissie Wonen en Verkeer ontvangt de nota ter advisering aan het college.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college stelt de raad voor om Stichting Meerwaarde een subsidie toe te kennen van 16 uur voor de coördinatie en begeleiding van vrijwilligers die sociaal culturele activiteiten voor asielzoekers en vluchtelingen organiseren, op basis van een aantal voorwaarden. De kosten van 40.000 gulden voor het jaar 2002 komen ten laste van het budget reserve nieuwkomers. Het college stelt de raad verder voor om de subsidie aan de Stichting Meerwaarde voor de Stichting Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer 1999 en 2000 vast te stellen op respectievelijk f 282.745 ( ¤ 128.304,09) en f 275.927 ( ¤ 125.210,21). De raadscommissie WOC ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Het college heeft kennis genomen van het jaarverslag en de jaarrekening 2000 van Stichting Meerwaarde. Het college stelt het totale subsidiebedrag van 2000 voor de stichting op f 6.600.461 ( ¤ 2.995.158,62). De raadscommissie WOC ontvangt het verslag ter kennisname.

Het college is akkoord gegaan met het 'Convenant tussen de gemeente Amsterdam als centrumgemeente Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang en Verslavingsbeleid en de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn'. Het doel van het convenant is een effectief en samenhangend aanbod aan voorzieningen en activiteiten te verzorgen.

Het college heeft ingestemd met de aanpassing van het activiteitenplan Robuuste RIO's (Regionaal Indicatie Orgaan) en besluit daarmee in principe de advisering op basis van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) te integreren in het RIO. Uiterlijk 1 juli 2002 neemt het college een besluit over de datum van de integratie van de WVG-advisering in het RIO.

Het college stelt de raad voor het jaarverslag leerplicht 2000-2001 vast te stellen. In het afgelopen schooljaar hebben de leerplichtambtenaren 424 leerlingendossiers opgebouwd. In het schooljaar 1999-2000 waren dit 458 dossiers. Deze daling is onder andere het gevolg van betere meldingen door scholen van in- en uitschrijvingen. Een belangrijke taak van de leerplichtambtenaren is het 'preventief bemiddelen', dat wil zeggen intensief overleggen met gedemotiveerde leerlingen om terug te keren in het onderwijs. Dit schooljaar is met succes preventief bemiddeld bij 45 van de 101 schooluitvallers. De raadscommissie WOC ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Het college gaat akkoord met het project Jongeren Inspectieteam (JIT) van de Nationale Jongerenraad. Op 6 december 's middags zal hiertoe de accommodatie en catering van het raadhuis ter beschikking zijn voor de inspectie en de presentatie van de bevindingen van het jongereninspectieteam. Het JIT inspecteert onder meer de activiteit Kriskras van de stichting Meerwaarde, Artquake, de Skatebaan op het stadhuisplein en het Ambulant Jongerenteam van de Stichting Meerwaarde.

Openbare Werken
Het college heeft kennis genomen van de voortgangsrapportage uitvoeringsprogramma fietsbeleid 2001-2003. De raadscommissie Wonen en Verkeer ontvangt de rapportage ter kennisname. De volgende fietspaden zijn de afgelopen periode voor het fietsverkeer opengesteld: fietspad langs de Rijnlanderweg
(Bennebroekerweg-Geniedijk), fietspad Lisserweg en het Bottelierpad. Daarnaast is in uitvoering de tweede fase van de fietstunnel onder de Van Heuven Goedhartlaan, de aanleg van het fietspad langs de weg A Graan voor Visch en de aanleg van het vrij liggende fietspad langs de hoofdweg Oostzijde in Nieuw-Vennep tussen de Zuiderdreef en de voormalige N207. De komende maanden wordt gestart met de projecten: aanleg fietsstroken Hoofdweg westzijde (Hoofddorp-Nieuw-Vennep) en Hoofdweg Oostzijde (Marktplein-Weg om de Noord); de aanleg van fietsstroken en wegonderhoud Kinheim, Proosdij en een deel van de Domineeslaan en de aanleg van het fietspad Abbenes-Buitenkaag en de fietsstroken in Abbenes en Buitenkaag.

Het college heeft ingestemd met de voortgangsrapportage Project Handhaving Volkstuinencomplexen Nieuwebrug en de daarin aangegeven vervolgactiviteiten. Het college gaat verder akkoord met de wijziging van de "peildatum wonen" van 1 augustus 2000 naar 31 maart 2001. De peildatum geeft aan dat de huisjes die per 31 maart 2001 permanent bewoond werden, ook door die bewoner in de toekomst bewoond mogen worden op basis van een beschikking. De verschuiving van de peildatum is gebaseerd op het argument dat in de bewonersbrief van 26 juli 2000 niet voldoende duidelijk is gemaakt dat de gemeente vanaf 1 augustus 2000 weer tot actieve handhaving van het verbod van permanente bewoning over zou gaan. In de bewonersbrief van 20 maart 2001 is wél een heldere uiteenzetting gegeven van het te voeren handhavingsbeleid. Het aantal extra gevallen van permanente bewoning als gevolg van deze verschuiving bedraagt circa vijf. De raadscommissie OWM ontvangt de rapportage ter advisering aan het college.

Het college heeft het rapport van de Nationale Ombudsman naar aanleiding van een gegronde klacht over de afwikkeling van een storingsmelding voor kennisgeving aan genomen en neemt kennis van de bij de Dienst Openbare Werken in gang gezette veranderingen die er toe zullen bijdragen dat de afwikkeling van storingsmeldingen over openbare verlichting verbetert.

Het college heeft besloten om aan de functie Accountmanager uitbreidingen van de sector Beheer uitbreidingen en autonoodzaak toe te kennen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen