Persbericht d.d. 10/24/2001
24-10-2001: Varkensvlees al 40 jaar vrij van hormoongebruik
De (varkens)vleesproductie in ons land is onderhevig aan strenge
wettelijke regels. En dat is maar goed ook. Het zou een slechte zaak
zijn als er stoffen in vlees terecht zouden komen die er niet in thuis
horen, zoals bijvoorbeeld hormonen. Al sinds 1961 is het in Nederland
ten strengste verboden om hormonen te gebruiken bij de productie van
vlees. Sinds 1988 geldt dit verbod voor alle landen van de Europese
Unie.
Het onderzoeksbureau NIPO heeft, in opdracht van het
Voorlichtingsbureau Vlees, onderzoek uitgevoerd naar Hoe denkt de
Nederlandse consument over varkensvlees?. Hieruit komt onder andere
naar voren dat ruim de helft van de Nederlanders denkt dat
varkensvlees (synthetische) hormonen bevat. Een regelrechte
misvatting. Het gebruik van hormonen in de vleesvarkenshouderij is bij
de wet al vier decennia lang verboden. Het vlees dat in de winkel
ligt, is op het gebruik van dit soort verboden stoffen streng
gecontroleerd.
Wat zijn hormonen?
Hormonen komen voor in elk levend wezen: mensen, dieren en zelfs
planten beschikken over hormonen. Ze functioneren als een soort
boodschappers en zorgen ervoor dat in het lichaam allerlei processen
op gang komen. Zo zijn ze onder meer van invloed op onze groei en
bewegen. Er zijn tal van verschillende hormonen, elk met hun eigen
taak. Zo regelt bijvoorbeeld het hormoon insuline uit de alvleesklier
het suikergehalte in het bloed. Het hormoon adrenaline komt vrij als
we ergens van schrikken en zorgt onder andere voor een versnelling van
de hartslag.
Hormonen komen niet alleen voor in mensen en dieren, maar ook in
producten die van dieren afkomstig zijn. Vlees, vis, melk en eieren,
stuk voor stuk bevatten ze van nature hormonen.
Waarom mogen hormonen niet worden gebuikt?
Door toediening van synthetische hormonen zouden dieren sneller kunnen
groeien en ontstaat er magerder vlees. Deze synthetische hormonen
horen echter van nature niet in vlees thuis en mogen er dus niet in
voorkomen. Daarom is het sinds 1962 in Nederland ten strengste
verboden om deze hormonen toe te dienen. Om consumenten de garantie te
geven dat toediening niet plaatsvindt, vinden er scherpe controles
plaats. De Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van
Landbouw, Natuurbeheer en Visserij voert deze uit op boerderijen.
Datzelfde doet de Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees (RVV) voor
en na het slachten van dieren. Ook in slagerijen wordt het vlees
regelmatig door de daarvoor verantwoordelijke instanties
gecontroleerd.
Voor meer informatie kunt u terecht op onze website of bij de
Vleesinfolijn 0800-0036 (gratis).