D66


24 oktober 2001

Vertrek burgemeester Leeuwarden

Olga Scheltema

Reacties: o.scheltema@tk.parlement.nl

De maatschappelijke verontwaardiging naar aanleiding van de zwijgplicht omtrent het aftreden van de burgemeester van Leeuwarden toont aan dat het hoog tijd wordt dat burgemeesters voortaan rechtstreeks gekozen worden. Zwijgplicht en gouden handdruk bewijzen de democratie een slechte dienst.

Een door de bevolking gekozen burgemeester zou niet tijdens onderhandelingen in achterkamertjes zijn opgestapt, maar tijdens een openbare raadsvergadering. D66 vindt dat in een democratie publieke functionarissen (ook al zijn ze benoemd) in het openbaar verantwoording moeten afleggen over hun functioneren, hierbij horen ook de redenen waarom zij aftreden. D66-Tweede Kamerlid Olga Scheltema-de Nie heeft minister De Vries van Binnenlandse Zaken vragen gesteld of hij om deze reden overweegt het besluit van de gemeente Leeuwarden tot het aangaan van een verplichting tot zwijgen op straffe van een boete van f. 50.000,-- te vernietigen.

Politieke functie

Het burgemeestersschap wordt steeds meer een politieke functie, bij zo'n functie past niet langer een ambtelijke rechtspositieregeling. D66 vindt dat er voor burgemeesters een wachtgeldregeling moet komen vergelijkbaar met de wachtgeldregeling van andere politieke ambtsdragers, zoals ministers, kamerleden, gedeputeerden en wethouders. Deze niet onderhandelbare rechtspositie voor burgemeesters voorkomt dat in de toekomst onderhandeld moet worden over een afvloeiingsregeling wanneer een burgemeester aftreedt. D66 heeft er bij de minister op aangedrongen spoedig met zo'n wijziging van de rechtspositieregeling van burgemeesters te komen.

Schriftelijke vragen van Olga Scheltema aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


1. Heeft de minister kennis genomen van de afspraken die door het gemeentebestuur van Leeuwarden zijn gemaakt met mevrouw Van Maaren-van Balen over haar vertrek als burgemeester van Leeuwarden?
2. Acht de minister het aanvaardbaar dat is afgesproken dat op straffe van een boete van f.50.000,-- door alle betrokkenen gezwegen zal worden over de gang van zaken?

3. Mag niet tenminste worden geëist dat het college de raad in een openbare vergadering informeert over de redenen waarom met de burgemeester afspraken over haar aftreden zijn gemaakt en over de condities waaronder?

4. Overweegt de minister vernietiging van het besluit van de gemeente Leeuwarden over het aangaan van een verplichting tot zwijgen op straffe van een boete van f. 50.000,--?

5. Geeft de getroffen afvloeiingsregeling van de burgemeester van Leeuwarden de minister niet alle aanleiding om met spoed te gaan werken aan een wijziging van de rechtspositieregeling van burgemeesters in de richting van een regeling die geldt voor andere politieke ambtsdragers?