PERSBERICHT
Utrecht, 23 oktober 2001
Autosnelweg A6 A9 moet van de kaart
Stichting Natuur en Milieu, de provinciale Milieufederaties van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland, Milieucentrum Amsterdam en Vereniging Milieudefensie hebben een dringende oproep gericht aan de Tweede Kamer om de geplande autosnelweg A6 - A9 te schrappen. De weg komt grotendeels in een tunnel te liggen, maar zal de natuur en het open landschap van de Gein- en Vechtstreek zeer ernstig en blijvend schaden. Er zijn immers ventilatieschachten en vlucht- en onderhoudswegen nodig. De tunnel is bepaald niet onzichtbaar of zonder effec-ten. De weg komt ook vlak langs het Naardermeer te liggen, ons oudste natuurmonument dat ook internationaal gezien uiterst belangrijk is. De natuurwaarden van het Naardermeer zullen voorgoed verminderen door verstoring, versnippering en vernietiging van de directe omge-ving. De weg heeft mogelijk ook grote gevolgen voor de gevoelige waterhuishouding.
De organisaties wijzen erop dat er uitstekende alternatieven bestaan. Te denken valt aan een combinatie van sterke verbetering van het openbaar vervoer op de as Almere Amsterdam Schiphol en betere benutting van de bestaande hoofdwegen, waarbij de Gaasperdammerweg deels in een tunnel zou moeten worden gebracht.
Ondanks zeer vele protesten en bezwaren van genoemde organisaties en een groot aantal lokale groepen tegen de verbinding A6 - A9, die ook al uitgebreid in een vroeg stadium naar voren zijn gebracht, staat de weg toch op de kaart van het nieuwe Nationale Verkeers- en Vervoersplan van minister Netelenbos. Op 12 november bespreekt de Kamer dit plan. De organisaties vragen de volksvertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid voor de bescherming van natuur en landschap te nemen, de verbinding A6-A9 te schrappen en te kiezen voor het goede alternatief.
Nadere inlichtingen:
Willem-Jan van Grondelle, tel. 030 233 13 28 (privé 035 624 10 38)
Marijke Brunt, tel. 030-233 13 28 (privé 030 231 61 69)