Vlaamse Volksunie

Standpunt N-VA inzake het lerarenconflict (22/10/01)

Het partijbestuur van de Nieuw-Vlaamse Alliantie roept de Vlaamse regering op om af te stappen van haar onverzettelijke houding m.b.t. de onderwijsproblematiek. Met het oog op minstens het behoud van de huidige onderwijskwaliteit dient de Vlaamse regering zich in de eerste plaats toe te leggen op het activeren van de instroom van leerkrachten en de optimalisering van hun opleiding, evenals op de bijkomende vorming van het middenkader (30-45 jaar) en tot slot op het afremmen van de uitstroom van leerkrachten (cfr. de vakbondsvoorstellen). Dit alles kan gekoppeld worden aan een geleidelijke afschaffing van de TBS-55+. De Vlaamse regering dient hiertoe middelen vrij te maken, desnoods door een interne herschikking van de begrotingsmiddelen.

De onverzettelijke houding van de Vlaamse regering werkt volstrekt contraproductief. Beide partijen graven zich nog dieper in in de eigen loopgraven. Na de bruuske handelingen van de Vlaamse regering de afgelopen weken, komt het vooral haar toe enige inschikkelijkheid aan de dag te leggen in het overleg met de onderwijsbonden. De bonden dienen zich te beraden over andere actiemiddelen dan een radicale staking, waardoor vooral de ouders getroffen worden.

Voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie is het zonneklaar dat er nood is aan een signaal dat er, net zoals geldt voor andere beroepscategorieën, langer gewerkt zal moeten worden. Het lerarentekort wordt echter pas een realiteit vanaf 2005, om tegen 2010 een acuut gegeven te worden. Daarom kan TBS-58 via de weg van de geleidelijkheid ingevoerd worden. Bovendien kan deze maatregel niet op zich staan. Het is onlogisch om het lerarentekort prioritair aan te pakken bij de uitstroom. Vooral betreft het een tekort aan instroom van jonge leerkrachten, het sterk verouderd kader is hier louter een afgeleide van. Vandaar het N-VA voorstel om bij voorbaat te werken aan de instroom van leerkrachten en aan hun opleiding, aan een betere vorming en bijscholing van het middenkader (30-45 jaar) en, tot slot, aan het afremmen van de uitstroom van oudere leerkrachten.
Ontegensprekelijk kost koken geld. Gezien het belang van onze onderwijskwaliteit dient de Vlaamse regering dan ook middelen vrij te maken, desnoods door een interne herschikking van de begrotingsmiddelen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Chris Vandenbroeke, Kris Van Dijck en Jan Loones, Vlaamse parlementsleden

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be