Ministerie van Financien

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten Generaal

Plein 2

2511 CR Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

22 oktober BFB 2001-00835 M 2001

Onderwerp

Beantwoording kamervraag lid Giskes over "zwarte lijsten"

Hierbij zend ik u mijn reactie naar aanleiding van het verzoek van Kamerlid Giskes van D66, gedaan tijdens het ordedebat op 4 oktober, betreffende additionele informatie over het bevriezen van tegoeden van terroristen en over de rechtsbases voor deze bevriezingen.

DE MINISTER VAN FINANCIËN

Vragen lid Giskes, dd 4 oktober 2001

Vraag: Hoe verloopt de bevriezing van tegoeden van organisaties die verdacht worden van connecties met terroristische organisaties? Kan dit op basis van Europese regelgeving?

Antwoord

Zoals bekend heeft De Nederlandsche Bank op basis van de toen bestaande drie lijsten (VN-lijst, Bush-lijst en FBI-lijst - zie hieronder) en op basis van nationale
inlichtingen een geconsolideerde lijst opgesteld. Deze geconsolideerde lijst van personen en organisaties van ruim 500 namen heeft DNB middels een circulaire verspreid onder alle onder toezicht van DNB staande instellingen (banken en beleggingsinstellingen) en
trustkantoren. De Pensioen- en Verzekeringskamer en de Stichting Toezicht Effectenverkeer hebben soortgelijke acties ondernomen. Aan de financiële instellingen is gevraagd om op korte termijn na te gaan of de personen en
organisaties van de geconsolideerde lijst op enigerlei wijze in de administratie voorkomen en om eventuele tegoeden en andere financiële middelen, te blokkeren.

Het bevriezen van tegoeden die voorkomen op de VN-lijst kan op basis van de Europese
verordening 467/2001 van 6 maart 2001, zoals gewijzigd in verordening 1354/2001 van 4 juli 2001. Probleem hierbij is dat de EU voor het toevoegen van (namen op) lijsten afhankelijk is van aanwijzingen van het VN Sanctiecomité Talibaan. Alleen wanneer het VN Sanctiecomité Talibaan nieuwe lijsten toevoegt aan de bestaande lijst, kan de EU deze nieuwe lijsten in de eigen verordening opnemen. Toen de Bush-lijst (de lijst van 27 namen van de Presidential Order) op 24 september werd gepubliceerd, was niet duidelijk of en zo ja op welke termijn de VN deze lijst zou overnemen en wanneer de EU de lijst in zijn verordening zou opnemen. Nederland heeft daarom besloten om, vooruitlopend op internationale besluitvorming, via de ministeriële Sanctieregeling Talibaan van Afghanistan II de Bush-lijst van een nationale juridische basis voorzien zodat de betreffende tegoeden bevroren kunnen worden.

Op 8 oktober besloot het VN Sanctiecomité Talibaan om de toen bestaande VN-lijst aan te vullen met de Bush-lijst. De Europese Commissie heeft daarop op 11 oktober de zwarte lijst van de bestaande EU-Verordening Talibaan (467/2001) aangepast. Met deze opneming in de
EU-verordening worden financiële middelen die worden gevonden op zowel de VN-lijst als de Bush-lijst direct bevroren.

Verder hebben de Verenigde Staten op vrijdag 12 oktober een nieuwe lijst van 39 personen en organisaties gepubliceerd ("Treasury-lijst"), waarvan de tegoeden bevroren moeten worden. Vooruitlopend op de aanwijzingen van het VN Sanctiecomité Talibaan en besluitvorming in de EU, zijn deze financiële middelen in Nederland via een wijziging van de bovengenoemde ministeriële regeling bevroren. De wijziging is op 15 oktober in de Staatscourant gepubliceerd. Tegelijkertijd met het toevoegen aan de bestaande regeling van de namen van de Treasury-lijst, zijn - vanwege de nu bestaande Europese rechtsbasis - de namen van de Bush-lijst ingetrokken.

Indien financiële middelen worden gevonden die toebehoren aan personen of organisaties van de vertrouwelijke FBI-lijst, kan het Openbaar Ministerie in het kader van een strafrechtelijk onderzoek beslag laten leggen op tegoeden. Uiteraard zijn op dit punt de reguliere rechtswaarborgen van kracht.