Rijksuniversiteit Groningen

Functional food van hype naar trend

Functional food is booming business. Melk met extra kalk, extra cholesterolverlagende margarines of yoghurt met extra bacteriën voor een gunstiger darmflora; het zijn nog maar voorproefjes van alle nieuwe voedingsproducten met gezondheidsclaim die de komende jaren in de schappen zullen staan. De schijf van vijf acht de consument niet meer genoeg als wapen in de strijd om een lang en vitaal leven. Want behalve de liefde gaat ook de gezondheid door de maag. Zowel consument als overheid en industrie zijn zich bewust van het effect dat ons eetpatroon op onze gezondheid heeft. Onderzoek toont aan dat de markt voor deze producten in de komende vier of vijf jaar in omvang zal verdubbelen, mede dankzij de oudere consumenten. De gezondheidsclaims van functional food kunnen zich richten op verbetering van bepaalde lichaamsfuncties of op verlaging van het ziekterisico. Claims van dit laatste type beschouwen we in Europa als een medische zaak en zijn daarom (nog) verboden. Evenmin mogen consumenten door aanduidingen of claims worden misleid. Nederland en enkele andere Europese lidstaten kennen een gedragscode 'betreffende de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidseffecten ten behoeve van gezondheidsclaims voor eet- en drinkwaren'. Deze wordt niet altijd eerbiedigd.

Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma studeerde Humane voeding aan de Wageningen Universiteit en werkte bij het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek te Ede, bij TNO Voeding in Zeist, als deeltijdhoogleraar Voedingskunde aan de universiteit van Gent (Danone Leerstoel) en sinds 1997 als bijzonder hoogleraar in de Voeding en Levensmiddelen aan de Wageningen Universiteit (TNO Leerstoel). In 2000 werd hij 'Business Director Food and Health' bij TNO Voeding in Zeist. Schaafsma is lid van verschillende Gezondheidsraad commissies, de Wetenschappelijke Raad van de Osteoporose Stichting, de redactieraad van Voeding Nu en verschillende werkgroepen van de Internationale Zuivelbond IDF.

Datum en tijd

maandag 22 oktober 2001, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma

Titel

Functional food van hype naar trend

Serie

Aan Tafel! Een programma over voeding

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 5463, www.rug.nl/studium

Oratie