Functional food van hype naar trend
Functional food is booming business. Melk met extra kalk, extra
cholesterolverlagende margarines of yoghurt met extra bacteriën voor
een gunstiger darmflora; het zijn nog maar voorproefjes van alle
nieuwe voedingsproducten met gezondheidsclaim die de komende jaren in
de schappen zullen staan. De schijf van vijf acht de consument niet
meer genoeg als wapen in de strijd om een lang en vitaal leven. Want
behalve de liefde gaat ook de gezondheid door de maag. Zowel consument
als overheid en industrie zijn zich bewust van het effect dat ons
eetpatroon op onze gezondheid heeft. Onderzoek toont aan dat de markt
voor deze producten in de komende vier of vijf jaar in omvang zal
verdubbelen, mede dankzij de oudere consumenten. De gezondheidsclaims
van functional food kunnen zich richten op verbetering van bepaalde
lichaamsfuncties of op verlaging van het ziekterisico. Claims van dit
laatste type beschouwen we in Europa als een medische zaak en zijn
daarom (nog) verboden. Evenmin mogen consumenten door aanduidingen of
claims worden misleid. Nederland en enkele andere Europese lidstaten
kennen een gedragscode 'betreffende de wetenschappelijke onderbouwing
van gezondheidseffecten ten behoeve van gezondheidsclaims voor eet- en
drinkwaren'. Deze wordt niet altijd eerbiedigd.
Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma studeerde Humane voeding aan de
Wageningen Universiteit en werkte bij het Nederlands Instituut voor
Zuivelonderzoek te Ede, bij TNO Voeding in Zeist, als
deeltijdhoogleraar Voedingskunde aan de universiteit van Gent (Danone
Leerstoel) en sinds 1997 als bijzonder hoogleraar in de Voeding en
Levensmiddelen aan de Wageningen Universiteit (TNO Leerstoel). In 2000
werd hij 'Business Director Food and Health' bij TNO Voeding in Zeist.
Schaafsma is lid van verschillende Gezondheidsraad commissies, de
Wetenschappelijke Raad van de Osteoporose Stichting, de redactieraad
van Voeding Nu en verschillende werkgroepen van de Internationale
Zuivelbond IDF.
Datum en tijd
maandag 22 oktober 2001, 20.00 - 21.30 uur
Spreker
prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma
Titel
Functional food van hype naar trend
Serie
Aan Tafel! Een programma over voeding
Plaats
Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Informatie
Studium Generale Groningen, tel. (050)363 5463, www.rug.nl/studium
Oratie