Stichting Toezicht Effectenverkeer

22 oktober 2001
Convenant STE en DNB over coördinatie toezicht.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en de Nederlandsche Bank (DNB) hebben een convenant gesloten om effectiever toezicht te houden op financiële instellingen. De STE en DNB hebben in het convenant, dat vandaag om 16.00 uur wordt ondertekend, afspraken gemaakt op het gebied van informatie-uitwisseling en coördinatie van het toezicht. Deze afspraken voorzien er onder meer in dat de toezichthouders waar mogelijk gezamenlijk onderzoek verrichten bij financiële instellingen. Ook is afgesproken dat bij niet gezamenlijke onderzoeken de toezichthouders relevante informatie zullen uitwisselen.

De wetten op grond waarvan de STE en DNB het toezicht uitoefenen leiden in de praktijk tot een situatie waarbij instellingen met beide toezichthouders te maken krijgen. De STE en DNB zijn er zich van bewust dat in veel gevallen het werkterrein van deze wetten zich uitstrekken tot dezelfde of aan elkaar gelieerde instellingen.

De afspraken in het convenant moeten de effectiviteit van het toezicht bevorderen en er ook voor zorgen dat een overlap van toezichtinspanningen zo veel mogelijk wordt voorkomen, waardoor de belasting voor de onder toezicht staande instelling wordt beperkt.

Het convenant zal jaarlijks worden geëvalueerd. De integrale tekst kunt u hier downloaden.