European Commission

IP/01/1460

Brussel, 22 oktober 2001

Diensten en vestiging: Inbreukprocedures tegen Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Portugal

De Europese Commissie heeft besloten Frankrijk, Duitsland, Italië en Portugal voor het Hof van Justitie te dagen omdat zij medische laboratoria, octrooigemachtigden, ingenieurs en particuliere beveiligingsorganisaties beperkingen opleggen, die haars inziens een inbreuk op de regels van de EG-Verdrag inzake het vrij verrichten van diensten (artikel 49) en de vrijheid van vestiging (artikel 43) betekenen. Ook heeft zij besloten Frankrijk officieel te vragen enkele bepalingen in zijn mijnwet te wijzigen teneinde beperkingen van de vrijheid van vestiging uit de weg te ruimen. Een soortgelijk verzoek is ook naar Nederland gestuurd in verband met een aantal beperkende voorwaarden ten aanzien van particuliere beveiligingsorganisaties. Deze verzoeken zijn gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies, de tweede fase van de inbreukprocedure van artikel 226 van het EG-Verdrag. Wanneer deze lidstaten niet binnen twee maanden een bevredigend antwoord geven, kan de Commissie besluiten ook hen voor het Hof van Justitie te dagen.

Frankrijk - medische laboratoria

Ingevolge het Franse decreet nr. 76-1004 kunnen medische laboratoria die in een andere lidstaat zijn gevestigd, geen filiaal in Frankrijk openen of vanuit een andere lidstaat diensten verlenen indien zij geen erkende vestiging in Frankrijk exploiteren. Bovendien kunnen patiënten volgens de Franse socialezekerheidswetgeving alleen dan de kosten van door laboratoria buiten Frankrijk verrichte medische analyses declareren wanneer deze niet in Frankrijk kunnen worden verricht. Volgens de Commissie vormen deze regels een belemmering van de Verdragsregels over de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten (resp. artikel 43 en artikel 49).

Duitsland - octrooigemachtigden

Volgens de Duitse wetgeving moeten in een andere lidstaat gevestigde octrooigemachtigden die buitenlanders willen vertegenwoordigen, een in Duitsland gevestigde octrooigemachtigde of advocaat als hun vertegenwoordiger benoemen. De Commissie beschouwt deze eis als een onevenredige maatregel die in strijd is met de Verdragsregels over het vrij verrichten diensten (artikel 49).

Italië - ingenieurs

De Italiaanse wetgeving inzake openbare werken verbiedt ingenieurs, of deze nu alleen werken of samen met anderen, deel te nemen aan aanbestedingen voor projecten met een waarde van minder dan 200,000, tenzij het gaat om bijzonder ingewikkeld werk waarvoor een speciale opleiding noodzakelijk is. Volgens de Commissie zijn de Italiaanse maatregelen in strijd met de Verdragsregels over het vrij verrichten van diensten (artikel 49), aangezien ingenieurs die legaal in een andere lidstaat gevestigd zijn, hierdoor ernstige hinder ondervinden wanneer zij aan een aanbesteding willen deelnemen.

Portugal - particuliere beveiligingsdiensten

Volgens de Portugese wetgeving (decreet 231/98) mogen alleen bedrijven met een bepaalde omvang van het kapitaal en een kantoor in Portugal beveiligingsdiensten verrichten, ook al voldoen deze bedrijven aan de vestigingsvereisten van een andere lidstaat. Ook moeten de werknemers een door de Portugese autoriteiten afgegeven kaart hebben om te bevestigen dat zij hun beroepskwalificaties in Portugal hebben behaald. De Commissie is van oordeel dat deze maatregelen een inbreuk op de Verdragsbepalingen inzake het vrij verrichten van diensten en Richtlijn 92/51/EEG inzake de erkenning van beroepsopleidingen vormen.

Frankrijk - mijnwetgeving

De Franse mijnwet, zoals gewijzigd bij een wet van 15 juli 1994, bepaalt dat particuliere exploitanten geen vergunning voor de kolenwinning kunnen krijgen; deze activiteit is namelijk voorbehouden aan het staatsbedrijf "Charbonnages de France". Nadat de Europese Commissie hierover contact met de Franse autoriteiten had opgenomen, kondigden dezen aan voornemens te zijn de wet te wijzigen en bedrijven uit de EU de mogelijkheid te geven een mijnbouwvergunning aan te vragen. Tot nu toe is het hierbij gebleven. De Commissie vindt dat de Franse regels een beperking van de vrijheid van vestiging inhouden en derhalve in strijd zijn met het Verdrag (artikel 43).

Nederland - particuliere beveiligingsorganisaties

Particuliere beveiligingsorganisaties die in Nederland zaken willen doen, moeten hiervoor eerst een vergunning van de Nederlandse autoriteiten krijgen, ook al willen ze er slechts tijdelijk werken. Ook moeten zij voor al hun personeelsleden een speciaal legitimatiebewijs bij de Nederlandse autoriteiten halen. Verder erkent Nederland in andere lidstaten behaalde gelijkwaardige beroepsopleidingen niet en staan zij erop dat op hun grondgebied werkzame beveiligingsbeambten Nederlandse kwalificaties hebben. Volgens de Commissie is deze eis een ongerechtvaardigde beperking van het vrij verrichten van diensten en daarom in strijd met de regels van het EG-Verdrag (artikel 49).