D66

D66 Debat over internationaal terrorisme

Op zondag 21 oktober a.s. wordt een debat gehouden over het internationale terrorisme. Deze middagbijeenkomst wordt georganiseerd door het Landelijk Bestuur en het Wetenschappelijk Bureau van D66. In twee gedeelten komt een flink aantal aspecten van terrorisme aan de orde.

Voor de pauze:

* de definiëring van het begrip - Wat moet onder terrorisme worden verstaan? Welke handelingen en actoren vallen wel, en welke niet onder de definitie?

* de voedingsbodem - Wat zijn voor groepen terroristen redenen om op deze wijze te streven naar het bereiken van bepaalde (politieke) doelen?

* de trends - Zijn er lange-termijnontwikkelingen te bespeuren in de aard, organisatie en motivatie van terroristische aanslagen?
* de dreiging - Moeten we vrezen voor nieuwe grootschalige aanslagen, en zo ja: welke vormen van terrorisme zijn het meest waarschijnlijk?

Sprekers/deelnemers forum: Marianne van Leeuwen van Instituut Clingendael (plv. hoofd afdeling Onderzoek), Liesbeth Zegveld van het advocatenkantoor Van der Biesen/ Prakken/Böhler (deskundige internationaal strafrecht) en Willem Vogelsang van de Universiteit Leiden (historicus Midden-Oosten).

Na de (korte) pauze:

* de effecten - Wat zijn de gevolgen van terroristische aanslagen in het algemeen, en van 11 september in het bijzonder? Welke schade brengen ze toe, en op welke wijze werken ze door in de beleving van burgers? Welke gevolgen hebben de aanslagen voor de internationale, en voor de binnenlands-maatschappelijke verhoudingen?
* de bestrijding - Welke zijn de belangrijkste nationale en internationale beleidslijnen voor de aanpak van terrorisme? Welke (combinatie van) bestrijdingsvormen is effectief? Kan de voedingsbodem voor terrorisme worden weggenomen? Wat moet op welk niveau (nationaal, Europees, mondiaal) gebeuren?

Sprekers/deelnemers forum: de D66 politici Brahim Fattah, lid gemeenteraad Zaanstad (tevens medewerker van het Instituut voor Publiek en Politiek), Jan Hoekema, lid Tweede Kamer (portefeuille Buitenlandse Zaken) en Bob van der Bos, lid Europees Parlement (portefeuille Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp).

In beide gedeelten krijgen de aanwezigen in de zaal de gelegenheid te reageren cq. vragen te stellen.
De middag wordt voorgezeten door Hans Weijel.

Het debat, dat gratis toegankelijk is, vindt plaats in het Polman's Huis (Zuilenzaal) te Utrecht, van 14.00 tot 17.00. Het Polman's Huis bevindt zich op loopafstand van het Centraal Station, op de hoek Jansdam/Keistraat.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via onderstaand inschrijfformulier. Het aantal beschikbare plaatsen is gemaximeerd, hetgeen betekent dat bij het bereiken van dit maximum de aanmelding wordt gesloten. Snel reageren is dus aan te raden!