Provincie Utrecht

Persbericht
1003183200

Provincie steunt binnenvaartmuseum Nieuwegein

GS werken mee aan de opzet van een binnenvaartmuseum in Nieuwegein. De gemeente heeft daarvoor inmiddels de werf Buitenweg in Vreeswijk aangekocht. Met de provinciale steun is een bedrag van een half miljoen gulden gemoeid. Daarmee neemt de provincie Utrecht bijna de helft van de investeringskosten voor haar rekening.

Plan van de gemeente Nieuwegein is om een compact museum te realiseren met een regionale uitstraling die jaarlijks 25.000 bezoekers trekt. Op de werf worden ongeveer 20 historische schepen gerestaureerd en worden exposities ingericht over het historische Vreeswijk en de bijzondere betekenis van de binnenvaart voor deze gemeenschap aan de Lek. Bij de werf komen ook ligplaatsen voor oude schepen. Als dit idee aanslaat, zal de werf kunnen doorgroeien naar een provinciaal Utrechts binnenvaartmuseum met een nog uitgebreidere collectie. Overigens zal de gemeente eind 2001 een definitief besluit nemen over de realisatie van dit project.

Wijk in Bedrijf Utrecht
Het plan voor een 'werkende werf' in Nieuwegein is één van de projecten, waaraan uit het provinciale fonds Economische en Toeristische Ontwikkeling een bijdrage wordt geleverd. Ook het project Wijk in Bedrijf van de gemeente Utrecht kan rekenen op steun van GS. Het college wil hiervoor de komende vier jaar 880.000 gulden beschikbaar stellen. Doel van het project is om de economie in achterstandswijken in het westen van de stad Utrecht nieuw leven in te blazen. Door middel van een consulentschap in de wijken Kanaleneiland en Overvecht worden startende ondernemingen geholpen. Plan is dat aan het eind van het project 140 ondernemingen uit de startblokken zijn geholpen. Verder worden er 250 mensen met starterplannen geholpen tijdens cursussen en allerhande bijeenkomsten. Vooral allochtone ondernemers kunnen hiermee worden geholpen, zo hebben eerdere succesvolle ervaringen in Hooggraven al uitgewezen.

Van stage naar werk
Dat de provincie succes boekt met de begeleiding van stagiaires naar een vaste baan blijkt uit de resultaten van INTOP te Woerden. Deze organisatie heeft met steun van de provincie Utrecht goede ervaringen opgedaan in de begeleiding van leerlingen uit het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, die gedurende twee jaar een leerwerkovereenkomst kregen aangeboden bij bedrijven in de metaal en electra. Veel leerlingen hebben inmiddels een baan gevonden, veel van deze projecten zijn ook volledig selfsupporting geworden en kunnen vanuit de markt worden betaald. Voortbordurend op dit succes werkt de stichting West-Utrecht Metaal, Electra en Bouw nu aan plaatsing van 100 scholieren uit Nieuwegein, Woerden en Ysselstein. Voor de praktijkbegeleiding van deze scholieren en de projectcoördinatie willen GS 80.000 gulden beschikbaar stellen.

Overige projecten die met steun van de provincie kunnen worden gerealiseerd, zijn: ondersteuning nieuw kringloopcentrum op bedrijventerrein de Isselt te Amersfoort, een project dat via arbeidsbemiddeling 18 nieuwe arbeidsplaatsen oplevert (provinciale bijdrage uit ETO-fonds 50.000 gulden); begeleiding 60 jongeren naar een geschikte baan, door Trajectbureau Eemland (eenmalige bijdrage uit ETO-fonds 120.000 gulden).

Bovenstaande voorstellen komen voor advisering aan de orde in de statencommissie Cultuur en Economie op 5 november a.s.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .