Arbouw


Persbericht

Amsterdam, 18 oktober 2001 campagne Werkdrukpreventie

CAO-partijen starten samen met Arbouw de campagne Werkdrukpreventie voor het Uitvoerend, Technisch en Administratief (UTA) personeel

In de bouwnijverheid wordt de werkdruk in toenemende mate als hoog ervaren. Bij het UTA-personeel geldt dat voor bijna driekwart van de populatie. Werken onder hoge tijdsdruk wordt een steeds groter arbeidsrisico. Reden voor de CAO-partners in de bouwnijverheid om dit probleem aan te pakken. Hiervoor is onder andere een bedrag van 2,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Dit geld wordt gebruikt voor een subsidieregeling voor ideeën ter vermindering van werkdruk, een prijsvraag (de meest innovatieve ideeën worden beloond) en individuele begeleiding van werknemers met (ongezonde) werkdruk.

Campagne
Het doel van de campagne is om UTA-personeel en werkgevers te informeren over de aanpak van werkdruk en om de CAO-voorzieningen nog eens extra onder de aandacht te brengen. Het UTA-personeel en de werkgevers in de bouwnijverheid worden hiervan op de hoogte gesteld door middel van een actiekrant, die op 18 oktober wordt verzonden. Verder worden er voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd door Arbouw en het CSR Centrum in samenwerking met de Hout en Bouwbond CNV en FNV Bouw. Het CSR centrum is een expertisecentrum op het terrein van werkstress en burnout dat gebruik maakt van een landelijk netwerk van onafhankelijke regionale adviseurs. Ook niet-leden zijn van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De campagne wordt ondersteund door een internetsite (www.arbouw.nl). Deze is begin volgende week actief.

CAO-voorzieningen
De CAO-voorzieningen zijn zowel voor UTA-personeel als de werkgevers. Zo kan het UTA-personeel gebruik maken van gratis individuele voorlichting, coaching of advies door professionele hulpverleners en is er een gratis landelijk meldpunt (0800-1231773) beschikbaar. Voor innovatieve ideeën ter vermindering van werkdruk zijn subsidies beschikbaar voor directies en ondernemingsraden / personeelsvertegenwoordigingen. De subsidiebijdrage varieert van 30 tot 80% procent van de kosten, tot een maximum van f20.000,- Zowel de interne als de externe kosten worden vergoed. Bedrijven die hun ideeën vóór 1 januari 2002 indienen, dingen ook mee naar een aantal geldprijzen. Naast een landelijke hoofdprijs van f25.000,-, zijn ook regionale geldprijzen tot f15.000,- beschikbaar. Een aanvraagformulier met bijbehorend reglement voor de prijsvraag- en subsidieregeling zijn via de website (www.arbouw.nl) te verkrijgen.

Via allerlei vervolgactiviteiten wordt de bouwnijverheid de komende maanden op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Weel, hoofd van de afdeling Communicatie van Arbouw, tel.: 020-580 55 80.